Детските лекари са на изчезване в България

Детските лекари са на изчезване в България

Детските лекари са на изчезване в България

Броят на педиатрите в България намалява, а средната възраст на работещите специалисти е много висока - над 50 години. Това заяви в Русе председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ. В момента детските лекари у нас са около 1400, голяма част от тях ще отпаднат в следващите 10-12 години, тъй като ще влязат в пенсионна възраст. Малко са и желаещите да специализират педиатрия, допълни той, цитиран от БТА.

България продължава да е единствената страна в Европейския съюз, в която няма Национална педиатрична болница, припомни проф. Пилософ. Страната ни има огромна нужда от такова здравно заведение, в което специалистите да са събрани на едно място, обясни той. 

 Не само детските лекари, здравните кадри изобщо в България продължават да намаляват, като особено остър е проблемът с професионалистите по здравни грижи - медицинските сестри. В момента съотношението между медицински сестри и лекари е 0,9 към 1, а за да работи системата на здравеопазване нормално, то трябва да е поне 2 към 1, отбеляза още един от най-видните български детски кардиолози
По думите на професора причините са много. Една от тях е финансовата, но има и други - не се създават условия за нормален растеж на кадрите, проблем има с провеждането на специализацията. 
В крайдунавския град проф. Пилософ участва в двудневна научно-практическа конференция, посветена именно на детското здравеопазване у нас.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ