Добивът на лавандула е намалял наполовина

Добивът на лавандула е намалял наполовина

Добивът на лавандула е намалял наполовина

Заради лошото време през по-голямата част от лятото добивите от лавандула са наполовина по-малко. Това обобщи за Дарик изпълнителният директор на Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева.
 
Рекорд обаче отчитат от сектора от тазгодишния розобер - изключително високи добиви от розов цвят и с много високо качество. Предстоят и сделките за бизнеса с международните прекупвачи.
 
България е традиционен износител на висококачествено розово масло, а в последните години има и сериозно производство на лавандула у нас.
 
Гергана Андреева обобщи: "С много високо качество е розовото масло, което е добито и очакваме неговата реализация на международния пазар. Що се отнася до лавандулата, очакванията ни за свръхпроизводство не се осъществиха поради климатичните условия - много валежи през юни, с много ниски температури и голяма част от насажденията изгниха, друга част се поразболяха. Това, което имаме като резултати, са може би около 50% от очакваното. Добра реколта за розовото масло, лоша година за лавандуловото масло".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ