Фрийдъм Хаус отчете значително влошаване на медийната среда в България

Фрийдъм Хаус отчете значително влошаване на медийната среда в България

Фрийдъм Хаус отчете значително влошаване на медийната среда в България

Медийната среда в България се е влошила значително през последните години, отчита в последния си доклад неправителствената организация „Фрийдъм хаус”. Като най-сериозни проблеми в тази област от неправителствената организация посочват липсата на прозрачност при собствеността и финансирането на медиите.

Като плюс за страната организацията определя, че България е постигнала напредък в няколко ключови области, най-вече във връщането на политическата стабилност. Политическият дневен ред в страната е бил доминиран от приготовленията за председателството на Съвета на ЕС, отбелязват авторите на доклада.  Партия ГЕРБ е „затвърдила доминиращата си позиция”, БСП си е възстановила подкрепата след „катастрофалното представяне” на парламентарните избори през 2014 г., а фрагментацията на традиционните десни партии продължава и е довела до „пълното им изчезване от парламента”, посочват от Фрийдъм хаус.

Като голям пробив във външната политика организацията откроява споразумението за сътрудничество с Македония, по което се водиха преговори през последните 18 години.

Във вътрешнополитически план най-големи усилия са били положени за приемането на антикорупционен закон и създаването на нова агенция за борба с корупцията, се казва още в доклада.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ