Ген. Мутафчийски: Ще предложа на правителството да приложи възможно най-твърдите мерки!

Ген. Мутафчийски: Ще предложа на правителството да приложи възможно най-твърдите мерки!

Ген. Мутафчийски: Ще предложа на правителството да приложи възможно най-твърдите мерки!

Ще предложа на правителството да приложи възможно най-твърдите мерки, обяви току-що шефът на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Към нас се задава епидемия с невиждана ярост, борбата е за оцеляване на населението в Европа и по света, а днес, по лични мои наблюдения животът в София продължаваше както обикновено въпреки въведеното извънредно положение, каза той на извънреден брифинг в Министерски съвет. Наложените мерки до момента като че ли не дават резултат, въпреки въведените ограничения, само за ден са установени 10 нови случая на заразени, напомни ген. Мутафчийски и с възмущение сподели, че най-често задаваните му въпроси в последните 24 часа са дали ще работят фризьорските салони, фитнесите и т.н.

В Германия се увеличиха с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки въпреки ясното съзнание за икономическия ефект.

Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света. Слава Богу, децата ни са пощадени! 

Наложените мерки в последното денонощие, които бяха доуточнявани като че ли не дават задоволителен резултат.

Мои лични впечатления показват, че днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Може би е добре, че нацията има кураж, но не бива да сме лекомислени. Към нас се задава епидемия с невиждана в човешката история ярост. Трябва да сме изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите приятели, нашите колеги. След обявяването на мерките изпаднахме в дребнотемие дали фризьорските салони или магазинът за пирони ще работят. Това показва, че не знаем какво ни предстои.

Предстоят ни времена на изпитания, които не са икономически. Ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме, които са ни дали живота, които са ни гледали, които се гордеят с нашите успехи. Не бива да ги разочароваме в нашето безхаберие.

Ще предложа на Министерски съвет да приложи възможно най-твърдите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем - хранителните стоки и аптеките.

Цял ден получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата ми и с павилиончето за банички. Отговарям: Опитайте да спасите вашите родители, вашите баби и дядовци. 

Фокусът на това, което се прави е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, за да оцелее здравната ни система и да не се налага да правим избор кой да живее и кой да умре.

В Италия и Китай лекарите умират докато се грижат за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи", заяви ген. Мутафчийски. 

"Не е време за купон!", завърши той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ