Глобите към КАТ скачат двойно, ако не платим навреме

Глобите към КАТ скачат двойно, ако не платим навреме

Глобите към КАТ да скачат двойно, ако нарушителите на пътя не ги платят до месец, предвиждат новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата. С тази мярка държавата ще се опита да повиши събирането на глобите от актове и електронни фишове, съобщава NOVA.

Предлага се, ако глобата е платена до 14 дни, нарушителите да ползват отстъпка от 50 %. След този срок, но до 30 дни от съставянето на акта да се плаща целия размер. А ако не се плати до месец, глобата да скача двойно. 

От началото на годината са съставени над 1,1 млн. електронни фишове и актове, като в същото време, всеки втори шофьор, нарушил правилата, не плаща глобите си, показват официалните данни.

От средно 180 млн. лв. санкции за нарушения годишно държавата успява да събере не повече от 90 млн. лв. За да се съберат глобите, контролът трябва да се затегне.

Друго предложение гласи, електронните фишове да се публикуват в интернет, ако нарушителят не е открит два пъти на адреса и така фишивете да се считат за връчени. От тази дата ще текат и сроковете, определени от закона.  Ако не се плати задължението е предвидено да бъде изпращано в Агенцията по приходите. Там ще се образува изпълнително дело.

Според частните съдебни изпълнители обаче Приходната агенция няма да смогва да изпълнява тези задължения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ