България

Политика

|

Общество

|

Имунолог: Смисълът на ваксинацията е не само ти да се предпазиш, а и да има много невъзприемчиви

Имунолог: Смисълът на ваксинацията е не само ти да се предпазиш, а и да има много невъзприемчиви

Имунолог: Смисълът на ваксинацията е не само ти да се предпазиш, а и да има много невъзприемчиви

Много трудно може да бъде доказано дали ваксинираните спират да бъдат разпространители и не смятам, че това е практическо важно. Това заяви пред БНТ имунологът доц. Велизар Шиваров.

По думите му масовият имунитет не опира само до това хората да не разпространяват заразата, но и до това да не са възприемчиви.

„Това, което е доказано, е че част от хората не развиват достатъчно силен имунен отговор и могат да се разболеят, тоест да бъдат разпространители. Смисълът на това да има масова ваксинация е не само ти да се предпазиш, а да бъдат много хора невъзприемчиви, така че останалите да не бъдат покосени от този вирус“, коментира той.

 „Особено притеснителните мутации, включително т. нар. британски и южноафрикански вариант, намаляват антителата, изградени срещу оригиналния щам. Доказано е обаче, че антителата, които се образуват в следствие на използване на оригиналната ваксина, остават достатъчно високо афинитетни и предоставят протекция срещу новите варианти“, категоричен е Шиваров.

Колкото по-бързо, толкова по-добре - коментира имунологът протичането на масовата ваксинация.

Той заяви, че най-добрият шанс за изграждане на колективен имунитет е чрез ваксинация и че не би препоръчал на никой да се чака 80% от населението да се ваксинира, за да го предпази.

Според него ваксиналният отговор ще трае по-дълго от една година, като той поясни, че за момента това е само спекулация.

От AstraZeneca просто нямат достатъчно доказателства за възрастовата група над 65 години, това е стриктно спазване на протокол, обясни доц. Шиваров относно опасенията, че тази ваксина не трябва да се прилага при възрастни хора.

За първи път човечеството има възможност да познава толкова добре патоген и да предложи възможност за защита, обясни имунологът. Смятам, че ваксината е изключително постижение, допълни той.

Имунитет след една доза вероятно е възможен, въпросът е колко точно ще трае той, смята имунологът. Според него обаче, ефикасността при една доза ще намалее в дългосрочен план.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Apple представи първите си очила за смесена реалност