Изготвят минимални стандарти за храните до месец и половина

Изготвят минимални стандарти за храните до месец и половина

Изготвят минимални стандарти за храните до месец и половина

До месец и половина ще бъдат изготвени минимални стандарти за храните, които ще гарантират по-добро качество на продуктите. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни стандарти за основните храни, като мярка срещу двойния стандарт. Новите норми ще определят например минималното съдържание на месо в колбасите и на мляко в сиренето и кашкавала.

От министерството са направили анализ на законодателството, свързано с качеството на храните. Той е показал, че само при месните продукти няма изисквания, които да определят минимални съдържания на определено количество месо или други параметри.

От миналата седмица, съвместно с месопреработвателите, производителите на месо, други асоциации, е започнала работа по създаването на подобни стандарти. Министърът добави, че е анализирано и законодателството в други държави, което също е ново – от преди няколко години.

"Трябва да заложим минималните изисквания, както за кренвиршите да имат не по-малко от 75% месно съдържание, на различните видове наденица, други месни продукти", добави той. "Това нещо ще го разработим, трябва, разбира се, да го съгласуваме с ЕК, тъй като има такава процедура, и да го въведем по най-бързия начин", каза министърът.

Според него продуктите, които няма да отговарят на новите стандарти, ще трябва да са отделени на друга витрина. Подобно нещо ще бъде въведено и за млечните продукти след месец и контролът ще е много сериозен, увери той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ