Изграждат нов утаител на пречиствателната станция в Перник

Изграждат нов утаител на пречиствателната станция в Перник

Изграждат нов утаител на пречиствателната станция в Перник

Започва изграждането на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, което ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир „Студена”.

Очаква се да стартира работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода. Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган, информира БНР

Преди ден РЗИ-Перник обяви, че във взетите в петък 24 проби от водата няма наличие на колиформни бактери и иешерихия коли. 

„Всички проби, взети през празничните дни от водата в Перник отговарят на изискванията на Наредба 9 и не са констатирани отклонения в параметрите. По отношение на водата в детска градина „Калина Малина”, където преди дни беше открита ешерихия коли, при пробите взети след аварията няма проблеми”, заяви в ефира БНТ Катя Василева от РЗИ - Перник. 

От днес оперативното ръководство на пернишката водоснабдителна фирма се поема от главния инженер на ВиК- Стара Загора. По думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков това се налага заради влошеното здравословно състояние на новоназначения прокурист на местното дружество Камен Каменов.  

До премиера ще бъде входирано искане за отпускане на средства по три мерки за преодоляване на кризата в миньорския град.

„Работим по старата и по новата пречиствателна станция, работим по големия водопровод, по който са големите загуби и по водопроводната мрежа към града“, посочи кметът на Перник Станислав Владимиров.

„В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на разходите на вода за тези няколко дни”, докладва министърът на икономиката Емил Караниколов на заседанието на кризисния щаб в града. Той посочи, че има два варианта за преодоляване на водната криза – единият е за водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 млн. без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

„Да се мине зад ТЕЦ-а, за да не се говори после“, нареди Бойко Борисов. 

„Ако погледнем последните 30 години - само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП. И аз съм съгласен да търсим отговорност, но от всички. Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник. Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата. Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода“, категоричен беше премиерът Борисов. 

По думите на икономическия министър, най-тежкият период за жителите на Перник и региона ще бъде през следващите 20 дни. Причината - именно това е периодът, в който има опасност количествата да паднат до мъртъв обем.

„Допреди три дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ