България

Политика

|

Общество

|

Кирил Петков, Евро 2020 и яйцата по панагюрски – най-търсените от България в Google през годината

Кирил Петков, Евро 2020 и яйцата по панагюрски – най-търсените от България в Google през годината

Кирил Петков, Евро 2020 и как се приготвят яйца по панагюрски – това са част от най-търсените теми от България в Google според годишната класация на търсачката, която отразява от какво се вълнуват потребителите в дигиталното пространство.

Пандемията, преброяването на населението и политическата ситуация у нас са сред въпросите, които предизвикват най-голям интерес при общите търсения. Между тях се прокрадва и южнокорейският сериал „Игра на калмари“, който стана най-популярната продукция на Netflix, след като бе изгледан от над 140 млн. от абонатите на стрийминг платформата.

[[{"fid":"385085","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"20":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":800,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"20"}}]]

В категория „Личности“ първото място заема Кирил Петков. Интересът към него се засилва постепенно от обявяването му за служебен министър на икономиката през месец май и скача след парламентарните избори на 14 ноември. „Продължаваме промяната“ – формацията на Петков и бившия служебен финансов министър Асен Василев, спечели най-голям процент от вота на избирателите и е на път да състави коалиционно правителство.

[[{"fid":"385084","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"19":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":800,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"19"}}]]

В топ 10 влизат още бившият председател на Народното събрание Ива Митева, доайенът в предишните два парламента Мика Зайкова, служебният силов министър Бойко Рашков, златната ни медалистка от Олимпиадата в Токио Ивет Горанова, както и актрисата Мария Бакалова, която бе номинирана за „Оскар“, БАФТА и „Златен глобус“ за ролята си в „Борат 2“.

[[{"fid":"385081","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"16":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":527,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"16"}}]]

Мария Бакалова на церемонията по връчването на наградите „Оскар“. /Getty Images

Освен българи, сред личностите има и един чужденец – на 4-тата позиция е Кристиан Ериксен, един от футболистите в националния отбор на Дания, който участва в Европейското първенство по футбол, стартирало с година закъснение заради пандемията. Датчанинът внезапно колабира на терена в мач срещу Финландия, а по-късно се възстанови от травмата в болница в Копенхаген.

[[{"fid":"385083","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"18":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":533,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"18"}}]]

Тимът на Дания изгради жива стена около Кристиан Ериксен след инцидента на терена. /Getty Images

Именно Евро 2020 е и най-търсеното спортно събитие в България тази година. На финала на 11 юли Англия се изправи срещу Италия. След резултат 1-1 в редовното време и последвали продължения и дузпи титлата отиде в Рим.

[[{"fid":"385078","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"13":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":533,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"13"}}]]

Италианският тим с титлата от Евро 2020. /Getty Images

При политиците преобладават нови лица като Ива Митева, Анастас Герджиков и Петър Илиев, както и познатите Даниел Митов и Делян Пеевски. В десетката са и тримата кандидати за министър-председател от тази година – Николай Василев и Пламен Николов, излъчени от „Има такъв народ“, както и Кирил Петков, който и тук заема първото място по брой търсения.

Категориите с въпросите „Как…“ и „Какво…“ също отразяват трите големи теми у нас. Потребителите се интересуват какво е зелен сертификат, мажоритарен вот, как да се преброим онлайн, как се прави антигенен тест. Най-честите въпроси, написани в търсачката на Google, са „какво да ям“ и „как се гласува машинно“.

[[{"fid":"385086","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"21":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":800,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"21"}}]]

При рецептите преобладават традиционни ястия като дроб сърма и пиле фрикасе, а най-търсени са яйцата по панагюрски.

Поглед към света

В световен мащаб най-много популярност в категория „Новини“ има Афганистан. Според данните на Google скок в търсенията, свързани със страната, е имало в седмицата след 15 август, когато талибаните влязоха в столицата Кабул и стигнаха до президентския дворец, докато държавният глава Ашраф Гани напускаше страната. Последваха няколко дни на смразяващи гледки от летище „Хамид Карзай“. Изплашени от неизвестното, стотици афганистанци опитваха да напуснат страната заедно с граждани от други държави, преди САЩ да изтеглят военните си части от Афганистан на 31 август.

[[{"fid":"385079","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"14":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":600,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"14"}}]]

Кадър от края на август на летище „Хамид Карзай“. /Getty Images

При актьорите най-търсен е Алек Болдуин заради инцидента на снимачната площадка на филма „Ръжда“ в ранчо в Санта Фе. Там след изстрел на истински куршум от пистолет, предвиден за използване от актьора, почина кинематографистката Халина Хътчинс.

При спортистите най-много търсения са направени за Кристиан Ериксен, а в категория „Храни“ – за традиционното за Мексико ястие „бирия такос“.

Сред филмите най-търсен е най-новият проект на киновселената Marvel – „Вечните“, чиято премиера бе в началото на ноември. При сериалите първата позиция заема „Игра на калмари“.

[[{"fid":"385080","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"15":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":533,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"15"}}]]

Актрисата Лорън Ридлоф (вляво) и режисьорът Клоуи Жао на премиерата на „Вечните“. /Getty Images

Най-популярна при търсените игри е интернет базираната Popcat, при която потребителите се състезават от името на държавите и териториите, на които живеят, за възможно най-голям брой кликове върху лицето на котка. Златен медалист в момента е Хонконг.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ