Любомир Дацов: Бюджетът трябва да е около нулата, недопустимо е да сме на дефицит

Любомир Дацов: Бюджетът трябва да е около нулата, недопустимо е да сме на дефицит

Любомир Дацов: Бюджетът трябва да е около нулата, недопустимо е да сме на дефицит

На първо място бюджетът осигурява услуги и ако има дискусия, тя трябва да бъде как с парите, които плащаме от данъци, да получаваме по-добри и по-качествени услуги. Това заяви пред bTV финансовият експерт Любомир Дацов, който бе  предложен за министър на икономиката в проектокабинета на „Има такъв народ“ през лятото.

„Това е същото като във всяка една друга сфера. Когато отивате и си купувате хляб и месо рядко питате и дискутирате какви са заплатите и социалните придобивки в предприятието. Интересува ви качеството на месото и неговата цена, защото вие сте потребител“, коментира той.

По думите му дискусията за качеството на публичните финанси не се е състояла.

„Пари има, бюджетът е на превишение един месец преди края на годината. Той е с близо 570 млн. превишение, което се дължи на добрите приходи в бюджета и на това, че  почти няма похарчени пари за капиталови разходи тази година“, каза финансистът.

Според него няма никаква логика да се говори за бюджет с дефицит за следващата година, ако той е на превишение тази година.

„Няма никаква логика в това. Дефицитът се определя от икономическия растеж и обстановката в държавата. Всички показатели, включително и на Европейската комисия, сочат, че за следващата година нито може да се говори за криза, нито е допустимо, ако се приложат изискванията и правилата на ЕС,  България да е на дефицит. Онова, което трябва да се направи, е да има преход. Реалистични цели са за залагане на бюджет около нулата. Всяко едно изхвърляне в момента от около 4,5% - това са около 6 млрд.“ обяснява Дацов.

Финансистът подкрепи и позицията на работодателите, според които за 100 лв. по-висока заплата се губят около 26 хил. работни места.

„Ако е еднократно, няма значение, но ние имаме системно увеличаване на минималната работна заплата през годините, първо от правителството на ГЕРБ и сега са заявени същите намерения. Това са хората с ниско образование - те работят в областите, в които се дава МРЗ. И отдолу растат заплатите - най-ниските, а отгоре няма условия за такова нарастване и този който е с добро образование и нормална работа започва да получава колкото този, който полага некачествен труд и не е образован. Струва ли ви това нещо?“, попита Дацов.

Любомир Дацов коментира и преговорите в сектор „Икономика и социална политика“ между потенциалните коалиционни партньори в лицето на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“.

„Така, както заявиха по време на преговорите, намеренията за увеличаване на различни разходи в различни сфери, тези увеличения изобщо не са временни. Аз за първи път виждам такива преговори, които да се правят без сметки. Там нямаше изчисления, нямаше остойностяване на мерките, които предложиха отделните партии. Това е доброто желание на всеки един да се случи някакъв тип политика, без да има изчисления“, отбеляза Любомир Дацов. Според него истинско коалиционно споразумение задължително се прави с разчет за ефектите и колко ще струва.

Според него няма основание да не се увеличат пенсиите, защото това вече е гласувано в Народното събрание.

„Идващото правителство препотвърди нивото на доходите, макар че бе заявено да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше временна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни доходи, не можеш да ги върнеш обратно", посочи още Дацов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ