Минимум 50% съдържание на месо в колбасите по нов регламент

Минимум 50% съдържание на месо в колбасите по нов регламент

Минимум 50% съдържание на месо в колбасите по нов регламент

Месото в кренвиршите месото трябва да е минимум 50%, а в каймата - поне 70-80 на сто. Това предвиждат нови правила за качеството на хранителните продукти, подготвени от министерството на земеделието. Освен това, на етикетите на продуктите вече задължително ще пише, колко точно месо има в тях, предвижда още новият регламент. Ще бъде заложено изискване и за млечните продукти, което да регламентира, че те са направени от поне 5 л. мляко. 

Целта на новите правила е да се избегне двойният стандарт в храните. 

В момента в България има стандарт "Стара планина" за храните, но той не е задължителен.

Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира пред NOVA д-р Димитър Димитров от министерството на земеделието. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ