Държавата отпуска още 562 млн. лв. за подпомагане на малкия и среден бизнес

Държавата отпуска още 562 млн. лв. за подпомагане на малкия и среден бизнес

Държавата отпуска още 562 млн. лв. за подпомагане на малкия и среден бизнес

Министерството на икономиката още насочи 562 млн. лв. за малкия и среден бизнес за преодоляване на кризата от глобалната пандемия от коронавирус, съобщи ресорният министър Лъчезар Борисов на брифинг днес след среща с работодатели и синдикати.

От тях 400 млн. лв. идват по европейската програма за спешно реагиране ReactEu. Те ще са насочени за дигитализация, възстановяване и растеж – за внедряване на информационни системи, възобновяеми енергийни източници. Кандидатстващите компании ще трябва да осигурят 20% собствено финансиране по проектите.

Освен това 80 млн. лв. идват като преразпределени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които ще бъдат насочени към т. нар. малки големи компании.

"Има сегмент от компании, до които не сме успели да стигнем, така наречените големи малки. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лв., но това впоследствие може да бъде коригирано“, посочи Борисов.

На срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лв. Той допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

От налични към момента средства ще има процедура по адаптиране на дейността на малки и средни предприятия в контекста на кризата с COVID-19. В процедурата ще бъдат включени микро, малки и средни предприятия.  Микропредприятията ще получават до 15 000 лева, малките – до 30 000 лева, а средните – до 75 000 лева. Борисов  допълни, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на дискусия: 50 000 или 100 000 лв.

Отделно други 82 млн. лв., отново преразпределени от ОПИК, ще бъдат насочени за разходи за колективни средства за защита, хигиенно оборудване и пренастройване към дистанционна работа на работниците.

Този ресурс трябва да стигне до компаниите до края на месец септември. Обсъждан е вариант по новите процедури да се облекчат условията за кандидатстване, добави министърът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ