България

Политика

|

Общество

|

Може да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на AstraZeneca

Може да изхвърлим 20 хил. дози от ваксината на AstraZeneca

„За 20 000 дози ваксини на AstraZeneca, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени". Това заяви пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите разрешени за употреба ваксини. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Това, което наблюдаваме през последните месеци е намален интерес от страна на населението. При големия брой ваксинационни пунктове това води до ограничаване на възможностите за комбиниране на достатъчен брой хора, за да бъдат усвоени оптимално съответните многодозови флакони“, коментира Богданов.

Той обясни, че ако един общопрактикуващ лекар има да ваксинира 8 човека за деня, а флаконът е за 10, две от дозите се губят.

Близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн. По думите му до момента няма големи загуби на дози от препаратите.

„Сега експертите на здравното министерство правят постоянен анализ на необходимите количества, така че да могат да бъдат адаптирани доставките и да бъдат оптимално използвани наличните количества в страната“, каза Богданов.

 Той заяви, че вече са стартирани даренията, като има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят разговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини.

„Важното е в следващите месеци, това е стратегията на Европейската комисия, всички количества, които са в повече за европейските държави, да бъдат намерени механизми за дарение и препродажба. Важно е не само ЕС да постигне голямо ниво на ваксиниране, а и всички заобикалящи държави”, коментира Богданов.

Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението. Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.

На въпрос ще има ли нужда от трета доза ваксина Богданов отговори: „Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ