МЗ обещава по-добро заплащане на медицинските сестри

МЗ обещава по-добро заплащане на медицинските сестри

МЗ обещава по-добро заплащане на медицинските сестри

Министерство на здравеопазването предвижда по-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи", предаде БНР. Мярката се предвижда бъде за оставане на младите медицински сестри у нас след дипломиране.

С 20% е повече са местата в тази специалност в Медицински университет Пловдив. Тази учебна година в Медицинския университет в Пловдив са приети с 20% повече студенти в специалност медицинска сестра. Сега броят им е 120, каза за общественото радио ректорът на МУ Пловдив проф. Марияна Мурджева. "Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите проучвания с Общината в Пазарджик установиха едно повишено желание за медицински сестри от този град и региона. Ще имаме и практическо клинично обучение в една от болниците там", категорична бе Мурджева.

Здравното министерство предвижда още при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лв. "Една от причините сестрите да не остават у нас, е ниското заплащане, свръх натоварването и лошите условия на труд.", посочи проф. Мурджева. Съотношението медицински сестри лекари трябва да е две към едно. По данни на НСИ към декември 2020 г., то е по-малко от една сестра на лекар. България се нарежда на второ място след Гърция по недостиг на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за сравнение средният брой в ЕС е 850 на 100 хиляди. През последните години е увеличен броят за прием в тази специалност. За миналата година със 105 места. Така в медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри. По данни на Здравното министерство, средната брутна месечна заплата на специалист по здравни грижи у нас е 2 хиляди лева.

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ