България

Политика

|

Общество

|

Половин милион служители може да останат без ваучери за храна в края на годината

Половин милион служители може да останат без ваучери за храна в края на годината

Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ) алармира за предстоящото изчерпване на годишната квота за ваучери за храна, която е фиксирана в Държавния бюджет за 2021 г. на 350 млн. лв., и настоява за нейното увеличаване с 40 млн. лв. при предстоящата актуализация на бюджета. По изчисления на АОВХ годишната квота ще бъде изчерпана през септември 2021 г., което би оставило над 500 хил. служители без ваучери за храна в последните месеци на годината, предупреждават от организацията в позиция до медиите.

Ваучерите за храна са най-популярната социална придобивка в България от вече близо 20 г., като те увеличават покупателната способност на служителите и са предпочитан инструмент за мотивация от работодателите, особено в момент на криза като настоящия. Ваучерите за храна до 80 лв. на месец на служител са освободени от данъци и осигуровки. Всяка година в държавния бюджет се залага годишна квота с общия размер на ваучерите за храна, които могат да бъдат отпечатани от операторите. Ваучерите се използват в широка мрежа от над 15 хил. търговски обекта в цялата страна.

В края на 2020 г. максималната необлагаема стойност на ваучерите за храна беше увеличена от 60 на 80 лв. Тази промяна позволи на работодателите да отговорят по-адекватно на нуждите на своите служители и на икономическата реалност във връзка с кризата с коронавируса. Междувременно обаче годишната квота не беше увеличена спрямо 2020 г. и остана в размер на 350 млн. лв. Към момента над 2/3 от годишните квоти за ваучери за храна вече са изразходвани и очакваме потреблението допълнително да се увеличи през следващите месеци при прогнозираното за тази година икономическо възстановяване и ръст на БВП.

Ето защо АОВХ настоява при актуализация на бюджета годишната квота за предоставяне на ваучери за храна по чл. 59 от Държавния бюджет за 2021 г. да бъде увеличена на 390 млн. лв. Това предложение има подкрепата на основните социални партньори и представители на работодателите и синдикатите в Националния съвет по тристранно сътрудничество, които представляват интересите на българските работодатели и служители.

Ваучерната система носи неоспорими ползи за държавата, тъй като води до изсветляване на икономиката (м/у 15 и 20% от общия размер на квотата), увеличава покупателната способност на работещите и потреблението, като създава нови работни места и добавена стойност между 0.20-0.25 лв. за всеки 1 лв. под формата на ваучер за храна.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ