България

Политика

|

Общество

|

Проф. Петко Салчев: Повече пари за извънболнична помощ са заложени в новия бюджет на НЗОК

Проф. Петко Салчев: Повече пари за извънболнична помощ са заложени в новия бюджет на НЗОК

Трябва да направим така, че движението на пациента да започне от общопрактикуващия лекар, но да не бъде прекъсвано от бариерите специализирана помощ, болнична помощ и т.н., а цялата система да се грижи за този пациент, докато той има нужда, казва проф. д-р Петко Салчев, управител на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) от март, 2020 г. Той завършва "Медицина" през 1987 г. в Медицинска академия София, а през 2003 г. -"Икономика" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Има две специалности - "Социална медицина" и "Икономика на здравеопазването". Проф. Салчев е заемал редица ръководни постове в системата на здравеопазването сред които директор на Районния център по здравеопазване - София, изпълнителен директор на УМБАЛ "Царица ЙоаннаИСУЛ", заместник-директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", заместник-министър на здравеопазването. Паралелно с това е изградил безспорен авторитет на учен и преподавател. Автор е на над 250 научни статии и е автор и съавтoр на над 20 книги и учебна литература.

Проф. Салчев ще бъде един от основните участници в трети панел* на Деветия Фарма форум на сп. „Мениджър“, който ще се проведе на 15 март в София Хотел Балкан

- Проф. Салчев, какви нови политики са заложени в дейността на НЗОК за 2022 г.? Израз на какви приоритети в здравеопазването са те?

- Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. е 6 050 749,9 хил. лева. Той е съставен в съответствие с бюджетната рамка. С него се постига гарантиране на пакета здравноосигурителни дейности в обхвата на задължителното здравно осигуряване, като спрямо закона за 2021 г., през 2022 г. за Националната здравноосигурителна каса са осигурени 604 437 хил. лв. допълнителни средства за разходи и трансфери. Публичните средства ще бъдат изразходвани законосъобразно, прозрачно и ефективно, като за целта чрез нормативната уредба са създадени необходимите предпоставки и контролни механизми.

Основна цел е да се осигури достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица и равнопоставен достъп на лечебните заведения, отговарящи на условията за сключване на договори с НЗОК, за възможността да предоставят медицински и дентални дейности професионално и на високо ниво. На базата на коалиционното споразумение на правителството, политиките са насочени в няколко направления. Едно от най-важните е повече пари за извънболничната медицинска помощ или за общопрактикуващите лекари, за специализираната извънболнична медицинска помощ и за медико-диагностичните дейности. Увеличението при общопрактикуващите лекари е 95 милиона.

- Предвиждат ли се промени в частта от дейността на Здравната каса, свързана със заплащането на лекарства?

- Текат интензивни преговори между Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на Българския лекарски съюз в какви направления ще бъдат харчени тези пари, в смисъл да бъдат покрити услуги, свързани с профилактика на определени заболявания или увеличаване средствата за диспансеризация и т.н. Ще помислим, как всъщност тези пари ще бъдат насочени за т.нар. дългосрочна координирана грижа, така че пациентите да бъдат наблюдавани и в следващите периоди, след като излязат от болницата. Трябва да насочим нашите усилия да направим така, че движението на пациента да започне от общопрактикуващия лекар, но да не бъде прекъсвано от бариерите специализирана помощ, болнична помощ и т.н., а цялата система да се грижи за този пациент, докато той има нужда.

***

* Бъдещето на болничното лечение е основният акцент в трети панел на предстоящия  Девети фарма форум на списание „Мениджър“ .

Бъдете част от събитието. Програма на форума и регистрационна форма търсете тук.

Девети национален фарма форум се осъществява с подкрепата на: AstraZenecaMagnaPharmAstellas; NovartisБългарска болнична асоциацияСЕНТИЛИОНMED-EL

Медийни партньори на събитието са: bTVdir.bgpuls.bg; REDmedia, portalnapacienta.bg

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ