България

Политика

|

Общество

|

Силна музика от дискотеките след 23 часа – до 12 000 лв. глоба!

Силна музика от дискотеките след 23 часа – до 12 000 лв. глоба!

До 10 хил. лв. скача глобата за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 ч от дискотеки и заведения. При повторно нарушение санкцията ще е до 12 хил. лв. Забраната за шума важи вече за цялата седмица, а не само събота и неделя, както и за часовете между 14 и 16 ч. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за защита от шума в околната среда. За физически лица глобата е от 500 до 1000 лв.

Ограничават се и часовете за зареждане на търговски обекти - такава дейност няма да може да се извършва от 23 до 8 часа.

Забранява се също така озвучаването на открити площи между 23 и 8 ч от транспортни средства - надути уредби на лимузини с отворени прозорци, тонколони на мотори и велосипеди, както от кораби и яхти, плаващи дискотеки, както и изнасянето на открито на уредби като при циганските сватби.

Въвежда се изрична забрана и за строителни дейности в тези часове. Изключения се правят само, ако са регламентирани от общинските съвети със специална наредба.

С тези забрани не ограничаваме обществени мероприятия, събрания, митинги и др., обясни Валери Симеонов, тъй като НФСБ са вносители на промените. Днес е добър ден за българската нация, важен и актуален с оглед докладите на СЗО и завишените европейски изисквания за спазване на нормите за допустими нива на шума с оглед на тежките поражения, които той нанася на хората, обясни лидерът на НФСБ, цитиран от „24 часа”.

България се превръща в държава флагман, която може да даде пример за борбата с това вредно явление, допълни Симеонов.

С промените се въвежда ред за контрол на шума от заведения в многофамилни сгради и такива със смесено предназначение. Разрешение за работно време в такива случаи ще се получава от съответните общински служби след представянето на необходимите документи и протокол за извършени замервания от независими лаборатории. Това ще важи за откриване на нови заведения или такива, които променят предназначението си, а всички останали няма да се подлагат на допълнителен режим за освидетелстване и замервания, обясни Симеонов.

Контролът върху нарушенията в периода 23-8 часа се възлага на МВР. А не както досега да се осъществява от 6 министерства, а при много баби - хилаво дете, прехвърляха си отговорността и България беше царството на шумовата анархия и вакханалия, коментира лидерът на НФСБ.

При жалби от завишен шум от заведения, които се намират в жилищни сгради, те ще бъдат подлагани на същия режим на замерване и може да им бъдат отнети заключенията за съответствие и да бъдат санкционирани.

При установяване на нарушения в озвучаване на открити площи, полицейският патрул ще издава писмено разпореждане за прекратяване. Това се отнася за озвучителните уредби на открито, като например на циганските сватби, обясни Симеонов.

Ако нарушителят откаже да изпълни разпоредбите, следва незабавно запечатване на обекта от МВР за срок от 3 дни. Не се търси РЗИ, агенция по храните - при отказ заведението затваря за 3 дни, а при повторно нарушение в рамките на година - за 14 дни, обясни Симеонов. Органите на МВР могат да извършат своето действие еднократно и пиесата става едноактова, няма Фигаро тук - Фигаро там. Има констатиране на нарушение и при отказ за спиране на озвучаването - запечатване на заведението, обясни Симеонов.

При констатиране на нарушения, органите на реда имат право да изземват и задържат веществени доказателства като уредби и други озвучителни системи. И общината вече ще може да глобява.

Законът регламентира норми, които се прилагат за цялата територия на България и влиза в сила след публикуването му, отговори Симеонов на въпрос дали промените ще засегнат Слънчев бряг.

За фестивали от типа на Spirit of Burgas решението щяло да се взима от общината съгласно приета от съвета наредба.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ