Системата за електронни винетки трябва да заработи от догодина

Системата за електронни винетки трябва да заработи от догодина

Системата за електронни винетки трябва да заработи от догодина

От 1 януари трябва да заработи системата за т.нар. електронни винетки, като контролът за използването им по пътищата ще е автоматизиран.

В средата на 2019 г. трябва да влезе в експлоатация и тол системата за тежкотоварния трафик. Това каза в студиото на предаването „Тази сутрин” по bTV новият началник на пътната агенция Светослав Глосов.

По думите му изграждането на тол системата върви по график. Той обясни, че е-винетката няма да се лепи никъде, а при плащане автомобилът ще се въвежда в контролната система, която следи всички минаващи покрай пътните камери коли.

Междувременно АПИ ще предостави на изпълнителя и данните на всички коли с хартиени винетки, за да се разпознават и те по време на валидността на стикера. Глосов призна, че в този процес може да възникнат и грешки.

По думите му в рамките на 2-3 години тол системата ще се изплати.

Началникът на агенцията посочи, че според програмата на правителството през 2024 г. АМ „Хемус” трябва да стане готова. В момента се работи по два от лотовете, като 20% от отсечката от Ябланица до Боаза е построена и до края на следващата година се очаква тази част да стане готова – 5-6 месеца по-рано от планираното.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ