Синодът призовава да посрещнем Възкресение Христово от вкъщи

Синодът призовава да посрещнем Възкресение Христово от вкъщи

Синодът призовава да посрещнем Възкресение Христово от вкъщи

Службите за Цветница и Великден ще се проведат на открито, като за реда и сигурността ще следят органите на реда. За това се разбраха Светия синод вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. Те се срещнаха днес на обяд по инициатива на вицепремиера Дончев.

„Няма да има проблем всеки, който иска да влезе в храма и да запали свещ,  да го направи, ако спазва правилата за дистанция“, подчерта вицепремиерът Томислав Дончев.

„Вярващите ще се причестяват с различни лъжички, а иконите ще се дезинфекцират. Също така службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн“, увери след края на срещата началникът на кризисния щаб проф. Венислав Мутафчийски. 

Светият синод на Българската православна църква-Българската патриаршия, в съответствие с изискванията на държавните институции, призовава вярващите християни да останат по домовете си. Всички храмове на Българската православна църква-Българската патриаршия остават отворени и в тях ще се извършват определените за Светата Четиридесетница /Великия пост/ богослужения и молитвени последования.

Чинът на преподаване на Светото причастие остава непроменен. Свещенослужителите се задължават с особено внимание да преподават Светото причастие само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично. Болни, които не могат да посетят храма, при желание за Светото причастие, да бъдат причастявани със запасни Свети дарове, като за това се вземат съответните мерки от свещенослужителите, каквато е установената практика в Църквата.

От БПЦ препоръчват в църквите да се използват дезинфектанти и да се поддържа лична хигиена, подовете на храмовете да се почистват периодично със съответните препарати, иконите да се забърсват, а килимите да бъдат отстранени от интериора на храмовете за по-лесна дезинфекция. Местата за сядане в църквите да се дезинфекцират на няколко часа. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време, са другите препоръки на БПЦ към митрополитите и свещениците.

Църковнослужителите трябва да използват и лични предпазни средства - маски, ръкавици и дезинфектанти. Миряните, посещаващи храма, трябва да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние. Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

Тайнствата - Свето кръщение и Свето венчание, да се извършват с ограничен брой хора, при пълно спазване на изискванията. Опело на покойник да се извършва на открито, на гроба на покойника, при присъствието само на най-близките, препоръчват от БПЦ. Светият синод призовава клира и богохранимото паство да усилят своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.

Светият синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители - полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното. В края на срещата патриарх Неофит е изразил своята надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна, и съвсем скоро ще се завърнем към ежедневния си начин на живот в молитва към Бога, в храма и с духовна радост ще посрещнем Възкресение Христово.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ