Учителската заплата - над средната за страната, иска просветният министър

Учителската заплата - над средната за страната, иска просветният министър

Учителската заплата - над средната за страната, иска просветният министър

Учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно през 2021 г. По тази идея продължава да се работи усилено, каза в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Това, което е сигурно до момента е, че през следващата година учителските заплати ще се увеличат с 20%, заяви той.

"Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната, след двойното увеличение през 2021 г. очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, десетилетия, ще надвиши средната за страната. По-точно следващата година, когато бъде реализирано това увеличение. Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование, нещо което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази", каза образователният министър.

Предстои подписването на регламент към колективния механизъм, с който да се уточни къде с колко точно ще бъдат увеличени заплатите на учителите. Вътрешните правила в отделни училища дават възможност за някои учители да бъдат увеличени с повече.

"Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие", посочи още Вълчев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ