България

Политика

|

Общество

|

Времето през декември: От - 12° до + 17° с чести валежи

Времето през декември: От - 12° до + 17° с чести валежи

Повишена динамика на атмосферните процеси над Балканския полуостров през декември ще определя времето у нас. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7°, а най-високите – между 12° и 17°, показва месечната прогноза за месец декември на Националния институт по метеорология и хидрология. 

Месецът ще започне с ветровито и сравнително студено време, без съществени валежи. На 2-3-и декември с усилване на вятъра от югозапад температурите значително ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е предимно значителна и на отделни места ще превали дъжд. През периода 4-10-и декември, под влияние на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната или близо до нея ще се създаде валежна обстановка, като с очакваното застудяване на много места в страната дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка. В края на десетдневието се очаква относително повишение на температурите и временно в източните и южните райони валежите ще са от дъжд.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, относително по-високи през периода 13-15-и декември. Валежи ще има в средата и края на периода, когато и температурите ще се понижават и в по-голямата част от страната дъждът ще преминава в сняг.

И през третото десетдневие температурите ще се задържат близки до обичайните. Синоптични обстановки с повишена вероятност за валежи, предимно от сняг и понижение на температурите се очакват около 22-и, 25-и и 30-и декември. 

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е от минус 1° до 2°, в Горнотракийската низина – 2-3° , по Черноморието и в най-южните райони – 4-6˚, а в планините – от минус 8° до минус 2°. 

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – до 95 л/кв.м, а в най-южните райони – между 70 и 110 л/кв. м. 

[[{"fid":"384454","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":400,"width":600,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Национален институт по метеорология и хидрология

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ