България

Политика

|

Общество

|

Всичко у нас ще продължи да поскъпва

Всичко у нас ще продължи да поскъпва

„За съжаление, всичко у нас поскъпва и ще продължи да поскъпва, тъй като нашите вътрешни цени зависят и от международните такива, и от войната в Украйна”. Това заяви пред Нова телевизия икономическият съветник към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

„Ясно е, че първо горивата идват от Русия, второ ние сме зависими от този регион и по отношение на торовете. Това неизменно ще се отрази на производителите на зеленчуци и плодове”, каза тя.

По думите й докато веригите на доставки не се стабилизират, няма как да знаем какво точно ще се случи, но със сигурност ситуацията ще се влоши.

Тя каза, че трудно може да се прогнозира колко би могла да бъде годишната инфлация в България.

„Може да надскочи и 10%, тъй като февруари 2022 г. към февруари 2021 г. – за този едногодишен период инфлацията вече е 10%. Ако ситуацията се усложнява, а тя ще се, очевидно е, че ще надскочи 10%. В крайна сметка никой не знае обаче с колко”, коментира Григорова.

Според нея това, което можем да направим на национално ниво, е да предприемем сериозни мерки, така че да гарантираме минималното оцеляване на населението. „Не да станем по-богати и не дори да задържим доходите, които имаме, а да гарантираме хляба и отоплението в страната, както и електроенергията в домовете ни“, добави тя.

Тя обясни, че увеличението на минималната заплата от 1 април на 710 лева няма да компенсира скока на цените. „Както вече казах, инфлацията е 10 процента, а увеличението на минималната заплата е 9,1-9,2 процента. Тук дори вече не говорим за това заплатите в страната да се доближават до средноевропейските, защото инфлацията ги редуцира дори след този ръст. Очевидно е, че трябват много по-резки и смели стъпки“, добави Григорова.

„Знаем приблизително каква е ситуацията с олиото в страната. Това, което стана ясно е, че има затруднения в целия Европейски съюз. В Германия вече няма олио, а във Франция, Испания и Холандия се налагат квоти – по колко би могло да купи семейство. Холандия обяви, че до 4 седмици запасите и ще свършат. Ние може да го прескочим това, защото имаме слънчоглед. Те се съсредоточиха върху производителите на олио, но всъщност генераторът на увеличението на цената е ръста на цената на слънчогледа. Ако производителя на олио купува слънчоглед на двойна цена в сравнение с миналогодишната, няма как да очакваме, че себестойността на олиото ще е на 2 лева“, коментира тя.

Григорова обясни, че може да има спекула при вече произведените количества олио, но тези, които се произвеждат сега, са с увеличени разходи, както за горива, така и за слънчоглед.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ