ВСС отхвърли искането за отстраняване на Гешев

ВСС отхвърли искането за отстраняване на Гешев

ВСС отхвърли искането за отстраняване на Гешев

Пленумът на ВСС отхвърли внесеното от служебния министър на правосъдието искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в края на днешното си заседание, продължило над 6 часа.
 
12 от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха да се остави без разглеждане внесеното предложение на министъра на правосъдието за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев от поста. 8 бяха против, а самият Гешев не участва в гласуването. "Решението е прието", обобщи вносителят Янаки Стоилов, който води заседанието и също не гласува.
 
Формулировката на предложението " оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за остраняване на главния прокурор Иван Гешев" беше направена от Стефан Петров от квотата на следователите в прокурорската колегия след продължили няколко часа спорове по допустимостта на предложението на Янаки Стоилов.
 
Дебатите между членовете на ВСС бяха дали правосъдният министър Янаки Стоилов има правомощия да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор. 
 
Както ви информирахме по-рано Пленумът бе свикан по искането на Стоилов заради сигнала от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, депозиран в правосъдното министерство на 14 юли. Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията на прокуратурата в президентството, след която започнаха и протестите миналото лято.

В началото на днешния пленум пръв говори Янаки Стоилов, който резюмира сигнала и мотивите си за искането да бъде свикан извънредния пленум на ВСС. След него думата бе дадена на Гешев, който, в около 40-минутно изложение определи сигнала като „юридическо нищо“, в което липсват факти, а има само интерпретации. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ