Заразена с опасна бактерия пушена риба стигна до магазините. 500 килограма са изтървани от контрол

Заразена с опасна бактерия пушена риба стигна до магазините. 500 килограма са изтървани от контрол

Заразена с опасна бактерия пушена риба стигна до магазините. 500 килограма са изтървани от контрол

500 кг заразена с опасната бактерия листерия  пушена риба е стигнала до търговската мрежа у нас, съобщи Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните /БАХБ/. Доставката е от Румъния, а вчера Агенцията по безопасност на храните обяви, че блокира и започва изтегляне на 260 килограма от пратката.

"В момента вече няма такава риба на пазара. Агенцията по безопасност на храните е извършила проверка във всички търговски обекти, за които е установила, че има реализация. Опасната риба е свалена от продажба", каза Кремена Стоева за БНР.

Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от „Ocean Fish” – Румъния, с партиден № L 12.11.2019.

Заразените количества са открити при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговска мрежа на територията на страната, става ясно от официално съобщение на сайта на БАХБ.

Към момента са изтеглени и насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи, посочват от агенцията

Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти, напомнят от ведомството.

Експертът съветва хората, които са консумирали от тази риба, да се консултират с личния си лекар, защото тя може да е опасна за здравето. Бактерията причинява болестта листериоза - инфекциозно заболяване, което протича с много разнообразна клинична картина и се отнася към групата на зоонозите. Тя поразява централната нервна система и редица други органи, в които се образуват голям брой грануломни възли, известни като листериоми. Инкубационният период е дълъг - от 4 до 45 дни. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ