Връщат част от противоепидемичните мерки в областите с най-висока заболеваемост

Връщат част от противоепидемичните мерки в областите с най-висока заболеваемост

Връщат част от противоепидемичните мерки в областите с най-висока заболеваемост

Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус в някои области у нас бяха върнати част от ограничителните противоепидемични мерки, предаде БНТ.

В София всички ученици от 5 до 12 класа преминават към дистанционна форма на обучение от петък, 12 март. Същевременно с това Софийският оперативен щаб реши, че  всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22 ч. Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март. Забраняват се посещенията на външни лица в домовете за социални услуги на територията на Столична община. Забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито. Има и предложение за затягане на мерките в големите търговски центрове и фитнес залите при продължаващ ръст на заболеваемостта. Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР започват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

В област Благоевград от утре затварят фитнесите и моловете, кината, театрите и танцовите. Всички всички ученици от 5-и до 12-и клас преминават на онлайн обучение, докато тези от 1-ви до 4-ти клас остават да се обучават присъствено. Мерките са за период от две седмици. Отворени остават детските градини и яслите. Заведенията също остават отворени, но с ограничено работно време до 22:00 часа.

В област Бургас също се предлага намаляване на работното време на заведенията до 22 часа и преминаване на учениците от 5-и до 12-и клас към дистанционна форма на обучение. Готвят се и мерки, свързани с фитнесите и моловете. Решение се чака до края на деня.

Областният кризисен щаб във Варна реши, че учениците от 6-ти до 12 клас минават към обучение в електронна среда от 15-ти до 26-ти март. Родителите на по-малките ученици могат да подадат заявление до директорите на учебните заведения, ако искат децата им да учат онлайн. Преустановяват се всички извънкласни занимания и спортните празници. Носенето на маска на откритите пазари става задължително.

В област Враца се преустановява плановият прием и плановите операции от 00.00 ч. на 11 март 2021 г. за период от 1 месец. За същият период се въвежда задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади. Заведенията трябва да работят при 30% капацитет и да не позволяват събирането на повече от 6 човек на маса. Забраняват се конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари, както и масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека

В област Плевен учениците от 5-и до 12-и клас излизат в неприсъствена форма на обучение от 15-ти март до 27 март, моловете се затварят, а в целия регион се спират всички масови прояви. Забраняват се всички извънкласни мероприятия, школи, екскурзии. Ресторантите ще работят при до 22:00 ч. Спира се плановия прием и плановите операции в областта.Носенето на защитни маски става задължително в откритите и закрити обекти с обществено ползване, като храмовете например, но не и на улици, площади, градини и паркове.

В област Шумен учениците от 5-и до 12-и клас да преминат на онлайн обучение, а заведенията ще работят до 22:00 часа с капацитет до 50%. В магазините клиентите ще бъдат допускани само с колички за пазаруване, които са ограничени по брой, така че да се гарантира присъствието на по-малък брой клиенти в помещението. Мерките влизат в сила на 12 март и ще важат до 31 март.

В област Ямбол също влизат в сила по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, като от 11 март учениците от 5-и до 12-и клас преминават на онлайн обучение до априлската ваканция. Отменен е плановият прием, плановите операции и свижданията в болниците до 21 март. Няма промени в мерките за големите вериги магазини и заведенията, но тяхното спазване ще се следи по-засилено. От Областния медицински щаб препоръчват носенето на маски на открито.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември