Желяз Андреев е сигнализирал институциите преди година

Желяз Андреев е сигнализирал институциите преди година

Желяз Андреев е сигнализирал институциите преди година

Министерството на външните работи, президентството и канцеларията на омбудсмана още от миналата година са били запознати със случая с Желяз Андреев, но не са направили нищо, за да защитят обвинения в САЩ наш сънародник с мотива, че няма официално искане за екстрадирането му.

Това каза освободеният вчера от ареста в Добрич 29-годишен Желяз в студиото на предаването „Тази сутрин” по bTV. Той беше задържан по искане за екстрадиция от САЩ по обвинение, че е съдействал за нарушаване на търговското ембарго на страната със Сирия, докато е работил в колцентър в София. 

„Моите задължения се свеждаха до това да се свързвам с клиенти по телефона. Връзката се осъществяваше по телефон и имейл, аз трябваше да им изпращам оферти с нашите цени, които те евентуално да одобрят и да ни изпратят обратно документ за покупка (…) Ние продавахме на много компании, но в нито един момент не сме се замисляли, че продаваме на държава под ембарго, не сме били информирани”, разказа Желяз.

Той подчерта, че само и единствено е изпращал вече подготвени от други хора документи и никога не е изготвял нищо.

„Аз и останалите българи сме в тази ситуация заради безхаберието на собствениците на компанията, защото това, което те търсят, е евтина работна ръка в Източна Европа”, каза Желяз. Той заподозря и че работодателите му са сключили сделка с прокуратурата, защото при 40-50 години затвор в обвинителния акт са получили по най-много 2 години за същите продажби на части за Сирия.

Приятелката му Милена Здравкова, която е работила на същата позиция, разказа, че условията във фирмата са били лоши – със сериозен стрес за новите служители и инструктажи, които се разминават с реалната ситуация. И двамата бяха категорични, че никой от началниците не е поставял въпроса за ембарговите страни и стоки.

Въпреки това още от миналата година името на Желяз е в списък на лица, обвинени в незаконни сделки със Сирия. „Миналата година ние потърсихме Външно министерство, президентството и омбудсмана. Отговориха ни, че докато няма искане за екстрадиция на български гражданин, нямат какво да направят – е, вече има”, посочи той.

Милена призова институциите за бърза реакция, защото до края на законовия едномесечен срок приятелят й може да се окаже в американски затвор с непосилна гаранция. Така, с вина или не, може да се наложи да остане зад решетките до края на процеса.

Добричките полицаи, по все още незнайни причини, решили да подмамят Желяз в полицейското управление и преди прибирането му за Великден казали на майка му, че го търсят като свидетел на ПТП. Милена разказа, че преди 2-3 години двамата действително са дали показания за случай с блъснат пешеходец и тя си помислила, че може би полицията си е свършила работата и е намерила шофьора.

Довечера в 18 ч. в София и Добрич и в 19 ч. местно време в Лондон ще бъдат организирани протести в защита на Желяз. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ