1368 са новите случаи на коронавирус у нас. Пикът се очаква през октомври

1368 са новите случаи на коронавирус у нас. Пикът се очаква през октомври

1368 са новите случаи на коронавирус у нас. Пикът се очаква през октомври

1368 нови случаи на коронавирус са установени за последното денонощие у нас при направени 26 727 теста, сочат данните в Единния информационен портал. В процентно изражение положителните проби са 5,11%. За сравнение, ден по-рано новите заразени бяха 1371, при направени 20 952 теста.

През последните 24 часа са починали 21 души с ковид, а излекуваните са 410. В болница са намират 2313 пациенти, като 193-ма от тях са в интензивно отделение. Поставени са 11 774 дози ваксина, с които общият брой достига 2 212 854 дози.

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Пикът й ще бъде малко след като тръгнат учениците на училище, между 10 и 20 октомври, казва вирусологът проф. Радка Аргирова в интервю за БГНЕС.

Тя е категорична, че  ваксината е единственият вариант вирусът да бъде убит.  Проф. Аргирова обяснява, че наблюдава разтегнато във времето навлизането в четвъртата вълна и това е установила още на 1-ви август, когато случаите с новозаразени са започнали да се повишават.

„Още тогава се забеляза едно леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива липсваха или бяха единични“, пояснява тя и споделя, че всички проби, които е подала за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести са установили наличието на индийския вид на вируса.

„Очевидно тази вълна се асоциира с индийския вариант, така както се случва и в останалите страни. Ние вървим с около месец, месец и половина, след тези които първи докладваха за наличието му“, заявява тя и подчертава, че пикът на вълната ще бъде малко, след като учениците тръгнат на училище, най-вероятно между 10 и 20 октомври.

Тази вълна ще е по-различна от досегашните, казва още тя.

„По-различна е по няколко причини. Първата е, че все пак имаме едно 20% хора, които са ваксинирани. Това е един фон. Известно е, че одобрените ваксини индуцират неутрализиращи антитела и срещу индийския вариант. Поради това очакваме ваксинираните, които могат да се заразят, че или няма да се разболеят, или това ще бъде много леко, и ще прилича на грип. При този вариант отсъстват симптоми като липсата на обоняние на вкус или намаляването му, което беше характерно за началото на пандемията“, посочва вирусологът, но и пояснява, че тези симптоми не са изчезнали напълно.

Тя посочва, че признаците, с които започва заболяването са гърлобол, хрема, тук-там висока температура.

„Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко. Отделно от това този вариант на вируса заразява много по-лесно. Това се дължи на факта, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и затова се говори непрекъснато за маските“, казва още експертът и добавя, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

По думите ѝ лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но те ще станат преносители на вируса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ