Африка спешно се нуждае от 100 милиарда долара за борба с пандемията

Африка спешно се нуждае от 100 милиарда долара за борба с пандемията

Африка спешно се нуждае от 100 милиарда долара за борба с пандемията

Страните в Африка се нуждаят от спешни икономически вливания на стойност 100 милиарда долара, за да подкрепят работата на националните си системи на здравеопазване в условията на пандемия от коронавируса. Това сочи оценка на Икономическата комисия на ООН за Африка (ИКА), цитирана от Блумбърг и ТАСС.

Половината от тази сума може да бъде осигурена чрез отказ да се плащат лихви по държавни заеми, отпуснати по-рано от международни институции, заяви изпълнителният секретар на ИКА Вера Сонгве. По думите й Африка никога в историята си не се е сблъсквала с толкова мащабна криза като сегашната пандемия, пише БТА.

Сонгве подчерта, че пикът в Африка ще настъпи през идните 2-3 седмици, но последиците ще се усещат през следващите 12-18 месеца. Според нея са необходими глобални съгласувани усилия по подпомагане на африканските страни, както и на бизнеса там.

Преди около седмица министри на финансите от Африка отправиха призив за финансови стимули на стойност 100 милиарда долара, включително и за отмяна на вноски по държавните задължения, за да се помогне на страните да се преборят с коронавируса.

Тогава бе съобщено, че близо 44 милиарда долара могат да бъдат освободени, като се спре изплащането вноски по кредитите на правителствата и се използват съществуващи механизми на Световната банка, Международния валутен фонд, Африканската банка за развитие и други регионални институции.

Министрите проведоха виртуална конференция, за да обсъдят как да се справят със социалното и икономическо отражение на пандемията в Африка. Това посочи в изявление ИКА, която не уточни кои страни са участвали в заседанието.

Африка е изправена пред двоен шок - от коронавируса и от срива в цените на петрола и други суровини.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ