Нова професия в Белгия – „издирвач на вирус“

Нова професия в Белгия – „издирвач на вирус“

Нова професия в Белгия – „издирвач на вирус“

Докато белгийските власти все още спорят как да организират проследяването на коронавируса чрез приложение за смартфон, подробностите за наскоро заболелите се събират по старомодния начин – чрез разговор по телефона. Така се зароди и една нова професия – „издирвач на вирус“, предаде телевизия „Франс 24“.

Десетки новоназначени по програма на правителството в колцентъра на компанията N-Allo се свързват с хората с положителна проба за COVID-19, за да открият контактните им лица, какви са симптомите им, както и да следят състоянието им.

Сред „издирвачите“ е и 65-годишният Пиер Фурние, който е консултант на фирми за автомобилни паркинги. Той се е включил в инициативата на доброволни начала, веднага щом разбрал за нея. „Исках да бъда едно от колелцата в машината, която проследява и ликвидира пандемията“, сподели той за „Франс Прес“. Жената на бюрото до него пък е криминалист и в момента си търси работа.

Ако се установи, че комуникация на пациент с някой – обикновено роднина, приятел или колега – е продължила над 15 минути и на разстояние по-малко от 1.5 метра, то той бива определен като „лице с висок риск“. Към всяко такова лице сътрудниците отправят молба да се самоизолира за 14 дни – с този втори етап от процеса се занимава службата „Мюнюале Партанамют“.

В случай че от колцентъра не успеят да се свържат с човек от рискова група в рамките на 24 часа, се мобилизира екип от лекари и социални работници, който отива до дома му. Често хората са уплашени и объркани. От началото на операцията на 11 май са направени над 340 такива посещения. „Много хора бяха притеснени да споделят личната си информация. Опитахме да ги уверим, че ще остане само в нашите ръце, коментира Гладис Виле от „Мюнюале Партанамют“. От полза е, когато личният лекар предварително ги предупреди, че „издирвачите“ ще се свържат с тях.

Дори и баровете, ресторантите и масовите събирания за концерти, футболни мачове и други мероприятия бъдат забранени, според генералния директор на застрахователната фирма „Мютюалите либр“, Ксавие Бернез, броят на контактите между хората все пак ще се увеличава, а оттам и работата на „издирвачите на вируси“. Той се надява и след лансирането на проследяващо заразата приложение от властите професията да се запази.

Белгия е една от най-силно засегнатите от новия коронавирус държави в Европа. Заразени са над 56 хил. души, като от тях повече от 9 хил. са починали.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ