Чакат резултати от ваксината на Оксфорд срещу COVID-19 през декември

Чакат резултати от ваксината на Оксфорд срещу COVID-19 през декември

Чакат резултати от ваксината на Оксфорд срещу COVID-19 през декември

Университетът Оксфорд се надява да представи резултатите от изпитанията на своята разработка на ваксина срещу COVID-19 тази година и това дава надежди, че Великобритания може да произведе ваксината в края на декември или началото на 2021 г, съобщи Ройтерс. Смята се, че успешната ваксина ще е ключова в битката срещу новия коронавирус, който погуби повече от милион и двеста хиляди души по света, нанесе тежък удар на глобалната икономика и преобърна живота на милиарди хора, предава БТА. 

"Оптимист съм, че можем да стигнем до този момент преди края на настоящата година", заяви пред британски депутати ръководителят на изследванията на оксфордската ваксина Андрю Полард. Той уточни, че след като стане ясно дали ваксината е ефективна, информацията трябва да бъде внимателно проверена от регулаторните органи и след това да се вземе политическо решение кой трябва да се ваксинира. 

На въпрос дали очаква ваксината да може да се прилага преди Коледа, той отговори: "Има малък шанс това да е възможно, но не зная".

Очаква се ваксината на Оксфорд и "АстраЗенека" да бъде сред първите, произведени от големите фармацевтични компании и внесени за одобрение от регулаторите, заедно с кандидата на американската фармацевтична лаборатория "Пфайзър" и германската компания "Бионтех". 

"Ако си сложа розовите очила, бих се надявала, че ще имаме положителни временни резултати едновременно от Оксфорд и от Пфайзър/Бионтех в началото на декември и ако стане така, смятам, че ще имаме възможност да ги пуснем до края на годината", каза Кейт Бингам, която ръководи британската работна група по ваксините. 

Премиерът Борис Джонсън заяви, че има перспектива за наличие на ваксина през първото тримесечие на 2021 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ