Измамници се опитват да предлагат ваксини на правителства в ЕС

Измамници се опитват да предлагат ваксини на правителства в ЕС

Европейската служба за борба с измамите с бюджета на ЕС (ОЛАФ) съобщи, че е предупредила европейските държави да бъдат внимателни към предложения за доставка на ваксини срещу COVID-19.

От ОЛАФ поясняват, че получават сведения за измамници, които действат на високо ниво и се опитват да договарят доставки на ваксини на правителствата в ЕС. Допълва се, че тези мними посредници обикновено предлагат мостри, за да получат предварително плащане срещу обещание за мащабни доставки. Отбелязва се, че съществува опасност да бъдат направени доставки на фалшиви ваксини. Съществуват и случаи, в които тези посредници твърдят, че представляват истински производители или доставчици, които имат достъп до количества от препаратите, предава БТА.

Според ОЛАФ става дума за измамници, които целят да се възползват от стремежа на властите в ЕС да осигурят ваксини, за да предпазят гражданите от новата болест. Тези измами трябва да бъдат спрени възможно най-скоро, заявява директорът на службата Виле Итала, цитиран в съобщението.

ОЛАФ е започнала проследяване на незаконната търговия с ваксини, внесени контрабандно или фалшификати, като до момента за щастие не са открити фалшиви ваксини.

Службата изразява готовност да споделя получаваните данни в тази посока с всички страни по света. В съобщението се отбелязва, че миналата година ОЛАФ предприе подобни стъпки, за да предотврати разпространението на негодни маски, дезинфектанти и комплекти за изследване. Досега са били установени над 1000 случая на измама и са иззети над 14 милиона незаконни стоки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ