COVID-19

Комисия препоръча Норвегия да изключи два препарата от ваксинирането срещу COVID-19

Комисия препоръча Норвегия да изключи два препарата от ваксинирането срещу COVID-19

Норвегия трябва да изключи ваксините срещу COVID-19 на AstraZeneca и Johnson & Johnson от ваксинационната си програма заради риск от редки, но вредни странични въздействия. Ако някои хора искат доброволно да получат някоя от тези ваксини, това трябва да им се разреши. Това обяви назначена от правителството комисия, цитирана от Ройтерс и БТА. 

На 11 март норвежките власти преустановиха ваксинацията с продукта на AstraZeneca, след малък брой млади ваксинирани бяха приети в болница заради комбинация от кръвни съсиреци, кървене и нисък брой тромбоцити. Някои от тях по-късно починаха. 

На 15 април Норвежкият институт за здравеопазване заяви, че ваксината на AstraZeneca трябва напълно да отпадне от употреба, но правителството поиска допълнителни становища, включително за ваксината на Johnson & Johnson, която още не е одобрена в Норвегия. 

Здравният министър Бент Хьойе заяви, че правителството ще вземе предвид становищата на комисията и на Института за здравеопазване при решението си дали ваксините на тези две компании да се ползват в Норвегия. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ