Проф. Витанов: До края на септември смъртността от COVID-19 ще е висока

Проф. Витанов: До края на септември смъртността от COVID-19 ще е висока

Проф. Витанов: До края на септември смъртността от COVID-19 ще е висока

До края на септември смъртността от COVID-19 ще е висока. Това заяви пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов.

„Неблагоприятният сценарий на пандемията за голям брой заразени се реализира. Друг въпрос е колко се регистрират. Забелязахме нещо много интересно. София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото. Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи”, коментира професорът.

„Броят на регистрираните случаи все още не е голям, а вижте какво става със смъртността. Това е като руска рулетка - опирате пистолета и дърпате спусъка. В повечето случаи няма куршум, но понякога има и като гръмне, или иначе казано се влоши състоянието, човек търси медицинска помощ. Имаме малък брой регистрирани, но броят на тежките случаи и смъртните случаи е голям“, добави той.

По думите му в момента Северозападна България все още не е толкова сериозно засегната, но  след седмица нещата ще се променят. „Очаква се Плевен и Ловеч да влязат в червената зона“.

„За разлика от другите варианти на вируса, при този всички са податливи, тъй като той тръгна от Индия, където температурите са високи и населението е младежко. Това е причината да ни засегне още лятото и да удря всичко наред, даже и бебета“, коментира професорът.

Витанов обяви още, че 10 души заразяват повече от 13. „Това означава, че обхвата на заразата расте. Вече не вървим, не караме червено ферари, а летим със самолет нагоре. Това ще продължи“, предупреди проф. Витанов.

Той заяви, че в момента областите със слабо дифузно разпространение в момента са Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Разград, Хасково, Търговище и Ямбол.

„В София и Пловдив дифузното разпространение не е започнало, а това показва, че вълната има още накъде да се надига, броят на случаите да расте“, уточни математикът.

„Преди очаквахме пикът да бъде в средата на септември. В момента обаче хората със симптоми не се регистрират и затова може да се получи вторичен пик, който да е по-сериозен. Има вариант и двата пика да се слеят в един по-голям”, заяви Витанов.

Той допълни, че вероятно няма да достигнем 40-45 % положителни проби на ден, тъй като капацитетът на лабораториите в момента е по-голям.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ