Първата вълна още не е приключила! (данни за пандемията)

Първата вълна още не е приключила! (данни за пандемията)

Първата вълна още не е приключила! (данни за пандемията)

Всички заговориха за втора вълна от инфекции с Covid-19, но светът все още е в разгара на пандемията от коронавирус, предупредиха от Световната здравна организация (СЗО), попарвайки надеждите за бързо възстановяване на глобалната икономика и подновяване на международните пътувания.

"В момента не сме във втората вълна. Тъкмо сме по средата на първата вълна в световен мащаб", каза изпълнителният директор на програмата за извънредни ситуации към СЗО д-р Майк Райън, цитиран от Асошиейтед Прес и БТА.

"Все още сме до голяма степен в етап, при който болестта всъщност е във възход", заяви той, посочвайки Южна Америка, Южна Азия и други региони, където заразата продължава да се разраства.

Глобално регистрираните инфекции с Covid-19 вече са над 5,5 милиона, а починалите от коронавируса са над 346 000 души. През последните 3 денонощия се наблюдава спад при новозаразените за 1 ден, след рекордните стойности, отчетени на 22 май. За изминалото денонощие в световен мащаб са отчетени 89 812 новозаразени. Броят на починалите от вируса по света също намалява драстично през последните 3 денонощия, след отчетени 1 179 жертви на 25 май, спрямо 2 826 на 24 май, 4 183 на 23 май и 5 252 на 22 май.

Индия за седми пореден ден отчете рекордно нарастване на новозаразените за един ден - страната съобщи за 6 535 нови случая днес, с което общият брой на заразените достигна 145 380, а смъртните случаи станаха 4 167.  Над 40 процента от заразените там вече са се възстановили. Индия вече е сред десетте най-тежко засегнати от пандемията от новия коронавирус държави. Вчера страната изпревари по брой случаи Иран - най-пострадалата страна в Близкия изток. 

Мексико регистрира увеличен прираст на навозаразените и починалите. Броят на заразените там е достигнал 71 105, след като за последното денонощие са били регистрирани 2 485 нови случая. На 25 май властите съобщиха за 2 764 новозаразени. За изтеклите 24 часа там заради Covid-19 са починали 239 души, с 24 повече от предния ден, и общият брой на смъртните случаи вече възлиза на 7 633.

За последното денонощие случаите на коронавирус в Канада са се увеличили с 1 012 и вече са 85 711. Броят на новозаразените в страната постоянно намалява от 21 май. От Ковид-19 досега са починали 6 545 човека. По данни на ведомството напълно възстановени от заразата са 44 638 пациенти, а на 11 май за пръв път броят на оздравелите надхвърли този на новозаразените - тенденция, която се запазва.

Рекорден брой починали и оздравели от коронавируса за едно денонощие в Русия. Руският оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса съобщи днес за регистрирани 174 смъртни случая за 24 часа. С това общият брой на починалите в страната вече е 3 807. През последното денонощие в Русия са били регистрирани 8 915 нови заразени. Новите случаи са под 10 000 за 11-о поредно денонощие. Общият брой на потвърдените заразени в Русия е достигнал 362 342. Страната е на трето място по този показател в света след Съединените щати и Бразилия. През последното денонощие в Русия от болница са били изписани 12 331 оздравели пациенти като общият брой на възстановилите се вече е 131 129 - 36,2 процента от всички инфектирани.

Нов рекорд при новозаразените с коронанвирус в Чили. За 24 часа са установени 4 895 инфекции, включително двама министри от правителството на президента Себастиан Пинера. Общият брой случаи на Ковид-19 в 18-милионната страна е 73 997, от които 761 са починали от появата на първия случай на 3 март. За последните 24 часа починалите са 43. Сред новите заразени са министърът на благоустройството Алфредо Морено, на 63 години, и този на енергетиката Хуан Карлос Хобет, на 44.

СЗО попари надеждите на бразилския президент Жаир Болсонаро и други за бързо отваряне на икономиката, предупреждавайки, че властите трябва първо да направят достатъчно тестове, за да овладеят разпространението на пандемията. Бразилия има 375 000 случая на коронавирус и е на второ място в света след САЩ, които са с 1,6 милион случая. Южноамериканската страна е регистрирала 23 000 смъртни случая, но мнозина се тревожат, че истинският брой на жертвите е доста по-голям. Д-р Майк Райън каза, че високото ниво на заразяване в Бразилия означава, че страната трябва да остави в сила някои ограничителни мерки, независимо от отрицателното въздействие върху нейната икономика. "Трябва да продължите да правите всичко, което можете", заяви той.

Почти 96% от смъртните случаи в Италия са имали други заболявания

Коронавирусната епидемия в Италия порази изключително много сред по-възрастното население на страната и хората с предварително съществуващи медицински състояния, според националния здравен орган. Почти 96% от смъртните случаи от Covid-19 в страната са имали предишни заболявания по данни на италианския здравен институт ISS.

Merck напредват в разработването на лечение за Covid-19

Merck & Co. се зае да засили глобалната борба срещу коронавируса, като представи планове за развитие на хапче за лечение на инфекцията и две ваксини. Американският производител на лекарства купи права за разработване на обещаващ антивирусен продукт, открит в университета Емори и ще работи с партньори за разработване на кандидат ваксини въз основа на технологията зад имунизацията срещу ебола и морбили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ