Роботите могат да помагат на медиците в борбата срещу COVID-19

Роботите могат да помагат на медиците в борбата срещу COVID-19

Роботите могат да помагат на медиците в борбата срещу COVID-19

През последните няколко години станахме свидетели на редица проучвания и разработки на роботи, които биха могли да помогнат на хората в прецизни дейности, свързани например с интервенция в човешкото тяло и такива, свързани с помощта в опасни за здравето на хората и трудни за тях дейности.

Десетки технологични и фармацевтични компании инвестираха средства в направата на медицински роботи готови да помогнат в области от помощен персонал в болниците, през извършването на операции на трудно достъпни места в тялото чрез нанороботите, до роботи, които оказват психологическа помощ.

Сега, в ситуация на световна пандемия, когато медици се борят с "мръсна и опасна" работа, роботите биха могли да ни помогнат, съобщава Neurosciencenews.

Учени от университета Карнеги Мелън в Питсбърг, Пенсилвания обясниха, че в момента лекарите могат да бъдат подпомогнати в борбата с COVID-19, но това изисква много работа в тази насока и средства, които в момента не се инвестират, се твърди в редакционна статия на списанието Science Robotics.

В тяхна статия, подписана от водещи академични изследователи, включително от Хауи Козет от университета в Карнеги Мелън, се казва, че роботите могат да изпълняват задачи като дезинфекция на повърхности, мерене на температури на хора в обществени зони или в пристанища, осигуряване на социална подкрепа за пациентите под карантина, събиране назални и гърлени проби за тестване и предоставяне на възможност за хората да посещават практически конференции и изложби.

Във всеки случай използването на роботи би могло да намали излагането на лекарите на патогени, което ще стане все по-съществено с ескалирането на пандемията с докладвани вече десетки случаи на починали лекари, които са се борели с коронавируса.

"Опитът с епидемията от ебола през 2015 г. идентифицира широк спектър от случаи на употреба на роботи, но финансирането на мултидисциплинарни изследвания в партньорство с агенции и промишленост остава скъпо, рядко и насочено към други приложения", отбелязват изследователите в редакцията.

"Без устойчив подход към изследванията историята ще се повтори и роботите няма да са готови за следващия подобен инцидент", добавиха те.

В допълнение към Чосет, професор в Института по роботика на CMU и един от основателите на редакцията на Science Robotics, авторите на публикацията включват Марсия Макнут, президент на Националната академия на науките в САЩ; Робин Мърфи от Тексаския университет A&M; Хенрик Кристенсен от Калифорнийския университет, Сан Диего; и бивш член на факултета на CMU Стивън Колинс, работещ в момента в университета в Станфорд.

Според Чосет, подобно на роботите, изкуственият интелект също може да помогне по време на пандемия. Изследователи от Карнеги Мелън извършват проучвания, свъзани с възможността на ИИ да участва в хуманитарната помощ и реагирането при бедствия. За тази задача те залагат на комбинация от изкуствен интелект и технологии на роботиката, като дронове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ