Отчитат трайна тенденция за повишаване на излекуваните от COVID-19 на дневна база

Отчитат трайна тенденция за повишаване на излекуваните от COVID-19 на дневна база

Отчитат трайна тенденция за повишаване на излекуваните от COVID-19 на дневна база

Мерките, които взехме до момента, показват, че ние успяваме да се справим успешно с контрола върху коронавирусната инфекция на територията на страната. Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти в страната и почти наближават 1000 души на денонощие. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб. 

По отношение на 14-дневната заболеваемост, към вчерашна дата България се намира на 16-то място сред страните в ЕС и европейското икономическо пространство. Страната ни се нарежда на 7-мо място по смъртност. "Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-специално възможността на здравната система да се справи с тези криза", коментира той. Пред България по смъртност, по-висока от нашата страна, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Измерими с нашата смъртност са Испания и Франция. А Близо 5000 души в рамките на седмица се излекувани в лечебните заведения в страната. 

Като процент на заетост на леглата на национално ниво - заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 40%, а на интензивните легла - 23% като справката е към вчерашна дата, уточни здравният министър. Най-голям процент на заетост на леглата има в областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен. 

Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. Активните случаи в момента са 1802, от които на домашно лечение са 1672. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения. До момента имаме 22 починали медицински специалисти, от които 17 лекари, 2 медицински сестри, 2 санитари и 1 фелдшер. 

Здравният министър коментира и мерките, които бяха взети вчера от столичният оперативен щаб. "Те бяха взети след изключително задълбочен анализ и разговори в министерстовото на здравеопазването със всички заинтересовани страни като потърпевши от тези мерки и всички експерти, които са свързани с предложението на мерките - българските епидемиолози, инфекционисти и предложението на доц. Кунчев за тези мерки. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболеваемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. По отношение на контрола сме възприели следната философия - всички училища, в които има над 15% заболели от всички ученици, минават в електронна среда на обучение. Това е рамката за цялата страна. По места властите имат право да надграждат тези мерки и да вземат допълнителни решения, като имат възможност да изведат децата в онлайн обучение с решение на съответните щабове, със съгласието на РЗИ и заповед на образователния министър", обясни проф. Ангелов.

Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета сериозни дискусии, увери министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките ще бъдат изменяни. При влошаване на времето "зеленият коридор" за хората над 65 години ще бъде изместен между 14:00 и 16:00 ч. Ако има струпване на възрастни хора от 65 години пред магазините и аптеките и видим, че този коридор е недостатъчен, то той ще бъде разширен. 

"Всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост за странната вече достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-то място по заболеваемост в Европа и на 7-мо по смъртност. Това означава, че България, с една от най-леките мерки, успява да задържи заболеваемост и смъртност около средната за Европа. Тези показатели са доказателство, че системата се справя", заяви доц. Ангел Кунчев.

Той отчете, че седмичният брой тестове, които се правят у нас вече са над 1000 на 100 000 души население, което ни поставяло около средната европейска цифра. "Седмичната положителност на тестовете, която за първа седмица показва движение към плато и поддържа същите цифри, които сме имали и предишната седмица. Дали това ще е устойчива тенденция или не, ми е трудно да кажа, но е оптимистично, защото е единственият показател, по който към момента имаме известно задържане", каза още доц. Ангел Кунчев. 

А здравният министър отправи апел към хората да не се презапасяват с лекарства, да не купуват антибиотици и да не се самолекуват. "На територията на страната имаме достатъчно количества нискомолекулярни хепарини, но всички ги изкупиха, защото в социалните мрежи се разпространяват терапии и рецепти, лекарства. Хората се водят т страх, а не от разум. И този страх води до грешни решения. Създадохме организация, с която да осигурим лекарства за бременните жени и днес те ще бъдат раздадени по аптеките. Имаме оставени и телефони, на които бременнните могат да звънят. Тези, които имат вродена тромбофлебия, защото това е изключително жизненоважно за тях и за децата, които носят. Още 4300 флакона ремдесивир са пристигнали, като те са вторият транш на доставката за ноември. На българския пазар има и достатъчно количество азитромицин. Има го под различни имена. Допълнително на българския пазар ще бъдат вкарани около 60 000 опаковки от български производител от този медикамент. Но азитромицин и който и да било друг антибиотик или антимикробно средство не лекуват коронавирус. Той трябва да се назначи от лекар при опасност от наслагването на бактериална инфекция като усложнение в резултат на спадналия локален и общ имунитет в организма. Приемането на антибиотик без причина може сериозно да навреди на здравето", обясни проф. Костадин Ангелов. По думите му, започването на кортикостероид, когато не е показан, може да доведе до смърт, защото води до понижаване на имунитета. 

Реорганизацията на лечебните заведения продължава. "До края на тази и началото на следващата ще имаме над 3 000 легла за среднотежки и тежки случаи на коронавирус и около 400 легла за интензивно лечение за София. Това е процес, който не става за 1 минута. Нека хората да бъдат сигурни, че никой няма да бъде връщан и размотаван. Самото преобразуване изисква време. Прави се всичко възможно", обясни директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. Той благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова за това, че в няколко софийски ДКЦ-та вчера бяха открити кабинети, в които се извършват бързи антигенни тестове за коронавирус.  

"Координационният център, който насочваше линейките в коя болница има легла за болни с COVID-19, ще бъде закрит", обясни шефът на Спешна помощ в София д-р Георги Гелев. Причината е, че след като бяха изградени мобилните пунктове пред болниците, нуждаещите се сами се насочвали към съответното лечебно заведение. "Пренасочването на линейките ще се изпълнява от Районната координационна централа, която се намира в центъра за Спешна помощ", поясни той. 

Здравният министър засегна и темата за ваксината срещу COVID-19, която е на дневен ред в Европа в последните дни. "Ваксината няма да влиза в задължителния имунизационен календар у нас и ще бъде безплатна за всички български граждани", увери Ангелов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ