Науката остава дистанцирана за ползата от хининовото лекарство срещу COVID-19

Науката остава дистанцирана за ползата от хининовото лекарство срещу COVID-19

Науката остава дистанцирана за ползата от хининовото лекарство срещу COVID-19

Все още не може да се потвърди с абсолютна сигурност, че препаратът на хининова основа хидроксихлорохин, използван за лекарство срещу малария и рекламиран от президента Доналд Тръмп като средство от първа линия за лечение на коронавирус, е по-ефективен от терапии с конвенционални медикаменти. Това твърдят китайски учени на база собствено проучване, което обаче се основава на твърде малък брой пациенти, съобщи Bloomberg.

Изданието цитира доклад, публикуван от Journal of University of Zhejiang в Китай. Според него в проучването сабили обхванати само 30 пациенти. 15 от тях са били лекувани с хидроксихлорохин и след седмица лечение 13 са дали отрицателни резултати за коронавирус. Другите 15 са били лекувани с традиционни медикаменти и конвенционални грижи в зависимост от симптоматиката - постелен режим, антивирусни препаратати и антибиотии при необходимост, обдишване с кислород, след което 14 от тях дават отрицателен резултат за вируса. 

Един от пациентите в китайското изследване, лекуван с хидроксихлорохин, е развил тежки усложнения. Четирима пациенти, получили лекарството, са развили диария и признаци на потенциално увреждане на черния дроб, в сравнение с трима, получаващи конвенционално лечение. По тази причина китайските изследователи излизат със заключение, че са необходими допълнителни проучвания, на база п-голям брой пациенти, за да се проучи по-обстойно съотношението полза/риск от прилагането на хидроксихлорохин.

В същото време френски учени докладват пълен ефект от терапията с хидроксихлирохин и азитромицин, а страната ни забрани износ на лекарства на хининова основа.

Хидроксихлорохинът, особено в комбинация с антибиотика азитромицин, получи широко внимание след проучване на около 40 пациенти, хоспитализирани с Covid-19 във Франция. В него се споменава ролята на хининовия препарат като се твърди, че е помогнал да се изчисти вирусът от телата на 26 пациенти, което било доказано въз основа на проби, взети от назални тампони. Експерти се отнесоха сскептично към метода на проучването, като го нарекоха интересен, но далеч от окончателен.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп на няколко пъти гръмко прокламира, че е уверен, че лекарството ще работи. В събота вицепрезидентът Майк Пенс също рекламира съставката на събитие в Белия дом.

Научната мисъл в САЩ обаче не бърза да потвърди надеждите на Тръмп. Най-добрите учени, включително членът на групата за коронавирус в Белия дом Антъни Фочи засега защитават тезата, че има нужда от допълнително проучване, преди да се насърчи употребата на съставката. Хидроксихлорохин вече се дава на много хоспитализирани пациенти в Ню Йорк и започват по-големи изпитвания - част от широк опит да се намери всичко, което може да работи срещу болестта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ