COVID-19

Стартирали са проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип

Стартирали са проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип

Наблюдава се тенденция за увеличаване на случаите на коронавирус в държави като Франция, Германия и Великобритания. Не се знае дали ще има шеста вълна, но трябва да сме подготвени за всякакви сценарии. Това заяви в ефира на bTV изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

Той обясни, че някои компании са започнали проучвания за комбинирани ваксини срещу COVID-19 и грип. „Някои от компаниите стартираха такива проучвания, предполагам, че в началото на следващата година вече може да има разрешена за употреба комбинирана ваксина. Важно е, че вече има доста сериозен опит по отношение на комбиниране на отделните продукти, тъй като и преди настъпването на този сезон бяха доставени около 390 000 дози от противогрипната ваксина. Голяма част от тях бяха приложени, така че включително и в България, не само в Европа и по света вече има опит“, добави той.

Кирилов обясни, че е важно да се ваксинираме и че имаме отговор, че ще имаме вероятно и пета ваксина срещу коронавирус – тази на „Новавакс“.

Компаниите производители провеждат клинични изпитвания с адаптирани ваксини в България, а в най-напреднал етап са компаниите производители на ваксини, каза още Кирилов.

„Очакваме резултати от клиничните изпитвания в края на април и началото на месец май те следва дадат тези данни, оценени от Европейската агенция по лекарствата. Тоест реалистичен срок при положителни резултати от клиничните изпитвания ще бъде около месец юни“, добави той. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ