СЗО предупреди за „нова буря" в Европа заради Омикрон

СЗО предупреди за „нова буря в Европа заради Омикрон

СЗО предупреди за „нова буря" в Европа заради Омикрон

Регионалният директор на Светововната здравна организация за Европа д-р Ханс Клуге предупреди страните на континента да се подготвят за „значителен скок“ на случаите на заразени с COVID-19 заради разпространението на Омикрон и призова за широко използване на бустери за защита, предаде в. „Гардиън“.

След като бе открит в края на ноември, Омикрон вече е регистриран в поне 38 от 53-те страни в европейския регион на СЗО. Той е доминиращ в няколко от тях, включително в Дания, Португалия и Обединеното кралство, заяви Ханс Клуге на пресконференция във Виена.

„Виждаме, че се задава нова буря“, коментира Клуге. „До няколко седмици Омикрон ще доминира в повечето страни от региона, тласкайки към ръба и без това натоварените здравни системи“, добави той.

Според данните на СЗО през последните седмици в европейския регион е регистриран най-високият в света брой на заразени с COVID-19 в съотношение с общото население. Дори преди появата на Омикрон здравните експерти предупреждаваха за 700 хил. нови жертви в Европа до март 2022 г.

„Бустерът е най-важната защита срещу Омикрон“, каза още Клуге.

По думите му 89% от ранните симптоми на Омикрон в Европа са същите като при други варианти на коронавируса - кашлица, болки в гърлото и треска. Тревожното е, че масово се заразяват хората между 20 и 30 години в големите европейски градове.

„Самият обем на новите инфекции с COVID-19 може да доведе до повече хоспитализации, проблеми с функционирането на здравните системи и други ключови услуги“, каза регионалният директор на СЗО за Европа.

„Правителствата и властите трябва да подготвят системите за този значителен скок“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ