Тестват всички на влизане в Гърция през ГКПП- Кулата

Тестват всички на влизане в Гърция през ГКПП- Кулата

Тестват всички на влизане в Гърция през ГКПП- Кулата

Гръцките гранични власти извършват PCR тестове за COVID-19 на всички, които влизат през единствения отворен за преминаване от България пункт Кулата- Промахон.

Тестовете за влизащите в Гърция бяха въведени, след като Националната здравна организация отчете, че 80% от увеличението на заразените и регистрираните случаи са на туристи, влезли именно през ГКПП "Кулата - Промахон". От 33 нови случая за 8 юли, 24 са били регистрирани на входовете на страната

Гръцки медии съобщиха вчера за установени няколко случая на заразени с коронавирус на о. Тасос - сръбски и български граждани, които явно са преминали през Кулата. Според информациите до момента, четирима сръбски граждани са изолирани вече в хотел, предназначен за карантиниране на туристи на Тасос. За други двама сведенията са, че са пребивавали само ден в Гърция и са се върнали в родната си страна.

Към момента, процедурата за проверка включва освен вземане на проби за тестове, проверка на лични документи и сканиране на QR кодовете от задължителните декларации, които туристите трябва да попълват поне 48 часа преди да тръгнат към съседката ни. Впоследствие, ако тестът се окаже положителен, гръцките власти се свързват с туристите чрез посочените от тях в декларациите адрес и телефон. Самите туристи решават дали да останат в Гърция за карантина или да се приберат в родината си.

Въпреки удължената процедура на проверка до обед на ГКПП "Кулата - Промахон" обстановката е спокойна и няма опашки от чакащи автомобили по данни на Гранична полиция.

Междувременно, 22 кметове от селища в Северна Гърция поискаха с официално писмо правителството да разреши отварянето на всички гранични пунктове с България. Затварянето на гриничните пунктове с България предизвика спиране на туристопотока в тази част на страната и поставя на изпитание хиляди гърци, работещи в туризма, коментират местни медии.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ