Виетнам излиза от извънредното положение с нито един починал от COVID-19

Виетнам излиза от извънредното положение с нито един починал от COVID-19

Виетнам излиза от извънредното положение с нито един починал от COVID-19

Днес властите във Виетнам започват поетапна отмяна на извънредното положение, след като в продължение на 7 последователни дни няма нито един нов случай на заразен от коронавирус, предаде азиатският вестник Nikkei. 

Населението, наброяващо 95 млн. души, ще трябва да се адаптира към нов живот със заболяването, предупреди виетнамският премиер Нгуиен Фук. Той съветва всички да продължат да носят маски на публични места и да избягват масови струпвания на хора. Единствено в столицата Ханой карантинните мерки ще бъдат премахвани постепенно до 30 април.

„Въпреки че успешно се справяме с борбата с епидемията със стриктно социално дистанциране, трябва да гарантираме търговията на стоки, създаването на работни места и социално-икономическото развитие“, добави още Фук на заседание на ръководния комитет.

Виетнамските авиолинии вече могат да изпълняват всичките си полети по график, а ограниченията за бизнеса и други дейности ще бъдат значително смекчени.

От началото на пандемията азиатската държава регистрира едва 268 заразени и нито един нито един смъртен случай, въпреки че граничи с Китай, откъдето започна разпространението на новия коронавирус.

Стратегията на Виетнам – вероятно единствената към момента страна, която не е дала жертви на заразата – включва комбинация от насочено, строго проследяване на контактни лица и тестване, така че да се предотврати образуването на големи огнища на заболели, пише британският „Телеграф“. Още през януари в Ханой започна въвеждането на ограничения – преди болестта достигне страната по официални данни, а когато това се случи, 10 хил. души от провинция Вин Фук бяха поставени незабавно под карантина.

Хората, пристигащи от рискови държави, също преминаваха през задължителна 14-дневна изолация. В началото на февруари бяха затворени всички учебни заведения. Тези усилия бяха придружени от масивна информационна кампания, включително и забавна песен за това как гражданите да си мият правилно ръцете.

Апаратът за сигурност на социалистическата страна, който разчита на обществено наблюдение с помощта на армията, също е ценен инструмент в борбата с пандемията, въпреки че поражда очевидни притеснения за гражданските свободи, смята кореспондентът на „Телеграф“ за Азия, Никола Смит.

Не на последно място, големите поражения може да са предотвратени благодарение на развитието на технологиите. Американската фирма за киберсигурност FireEye разкри, че хакери са опитвали да проникнат в системите на организации, свързани с борбата с COVID-19 в Пекин. Откраднати са имейл адреси на служители на формираното през 2018 г. китайско Министерство на кризисния мениджмънт и на властите от Ухан. Предполага се, че виетнамската групата APT32, отговорна за злоупотребата, работи в полза на местното правителство.

Очаква се до края на седмицата Нова Зеландия също да премахне рестрикциите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ