Възможно е до края на 2021 г. да има доставка на детски ваксини у нас

Възможно е до края на 2021 г. да има доставка на детски ваксини у нас

Възможно е до края на 2021 г. да има доставка на детски ваксини у нас

Очакваме днес Европейската комисия да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина на Pfizer, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас. Това обясни в ефира на БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

"ЕК е постигнала споразумение с компанията производител след 13 декември да бъдат извършвани доставки, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години - дозата е три пъти по-малка", обясни Кирилов.

В момента здравното министерство провежда разговори с компанията производител за условията на доставка у нас. Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози. Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината. В следващите дни ще има по-детайлна информация за количествата ваксини, които се очаква да бъдат доставени. Възможно е до края на годината да дойдат у нас, уточни той. 

Кирилов е категоричен, че има достатъчно количества ваксини в България. Близо 430 000 ваксини на Janssen са поставени от началото на годината, но ваксината на Pfizer е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози.

По думите му, постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на AstraZeneca, като предстои да бъдат унищожени.

106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Pfizer, съобщи Кирилов. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК-ваксина, независимо от използваната преди това вид ваксина. Бустерната доза се поставя след шестия месец, допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ