Започва масово тестване на българите за Covid-19

Започва масово тестване на българите за Covid-19

Започваме масово тестване на българите, обяви здравният министър Кирил Ананиев който е на посещение в Банско, заедно с премиера Борисов. Банско бе първото населено място у нас, поставено под пълна карантина за 14 дни, а от два дни в града тече и първото масово тестване на местно население. "Зная, че медицинският персонал там изживява трудни моменти и им благодарим", каза Ананиев. 

Според излезлия днес доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, България е на 1-во място по най-малък брой заболели на 100 000 души население и на трето място по починали на 100 000 души и този резултат е благодарение на мерките, които прие правителството, съобщи още Ананиев.

"Досега провеждахме тествания на хора, за които има съмнения. От тук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем по-голяма част от населението. Имаме 20 000 PCR тестове, очаваме също много доставки и дарения от български граждани и чуждестранни организации".

"То вече се извършва", добави премиерът. Борисов обясни още, че се чакат PCR тестове от Южна Корея, а лабораториите за тестване в страната вече са 18. "По сметката на МЗ има над 4 милиона лева вече, които ще ги използваме за закупуване на маски и тестове и всичко, което е необходимо за предпазването и лечението на българските граждани", допълни още Ананиев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ