По-уязвими

По-уязвими

По-уязвими

Коронавирусът се оказва далеч по-смъртоносна заплаха в Ню Орлиънс, отколкото на което и да е друго място в САЩ, като броят на смъртни случаи на глава от населението в града е седем по-голям от този в Ню Йорк. Доктори и здравни експерти смятат, че това се дължи на високите нива на затлъстяване и другите здравословни проблеми, които обикновено вървят ръка за ръка с наднорменото тегло, пише Ройтерс.

„Просто сме по-болни“, казва Ребека Гий, която до януари беше здравен секретар на щата Луизина, а днес оглавява отдела за здравно обслужване на Държавния университет на Луизиана

„Още преди тази пандемия в отделните щати имахме големи различия, само може да си представите колко по-големи са станали те сега“, добавя той.

Заедно с Ню Йорк и Сиатъл, Ню Орлиънс се очертава като един от ранните епицентри на епидемията от COVID-19 в САЩ. Основното притеснение на докторите в най-големия град в Луизиана произтича от факта, че броят на смъртните случаи от коронавирус на глава от населението в Ню Орлиънс е 7 пъти по-висок от този в Ню Йорк и 10 пъти по-висок от този в Сиатъл.

Гражданите на Ню Орлиънс страдат от значително по-високи от средното за САЩ нива на затлъстяване, диабет и хипертония (високо кръвно налягане) – здравни проблеми, които според докторите правят пациентите по-уязвими на усложнения при боледуване от COVID-19.

Около 97% от жертвите на опасния вирус в Луизиана са имали предшестващи здравословни проблеми. По данни на здравното ведомство на щата, 40% от загиналите са имали диабет, 25% - са страдали от затлъстяване, 23% - хронично бъбречно заболяване и 21% - сърдечни проблеми.

Ню Орлиънс, където до момента са регистрирани 270 смъртни случаи на заболели от коронавориса, може да е предвестник за бъдещето на други места в  Юга и Средния Запад, където също се наблюдават високи нива на затлъстяване, диабет и хипертония.

Това обаче не са единствените фактори, които допринасят за изключително високото ниво на смъртност в града. По-ниското качество на здравеопазването и по-ограничения достъп до него също допринасят за проблема, както и широкото разпространение на белодробни заболявания в района, казва здравни служители. Те обаче подчертават, че затлъстяването и свързаните с него здравни проблеми играят ключова роля за високата смъртност.

„Болниците съобщават за случаи на заразяване на няколко поколения – майки и дъщери, бащи и синове, които са интубирани и поставени в интензивно отеделение.“, коментира Трейси Мофат, главна сестра в Ochsner Health, най-големият доставчик на здравни услуги в Луизиана. Затлъстяване, диабета и високото кръвно налягане определено допринасят за тази ситуация, добавя тя.

„Имахме случай, в който майката вече беше в интензивното, когато бе приета и нейната дъщеря. Дъщерята поиска да бъде отведена при майка си, преди да бъде интубирана, за да се сбогува с нея. Знаехме, че майката няма да успее да се пребори със заболяването“, казва още Мофат, като добавя, че и двете са страдали от затлъстяване.

По-уязвими

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикуваха доклад тази седмица, според който 78% от пациентите с COVID-19 в САЩ, настанени в интензивно отделение, са имали предходни здравословни проблеми, включително диабет, белодробни заболявания и сърдечно-съдови заболявания.

Тези проценти най-вероятно са сходни във всеки засегнат щат в САЩ, смята д-р Джоузеф Кантър от Ню Орлиънс.

„Това, което ни притеснява, е че тук имаме повече хора, които страдат от тези проблеми. Ние сме по-уязвими от другите общности в страната и броят на смъртните случаи доказва това“, казва Кантър.

Метрополната статистическа зона на Ню Орлиънс се нарежда сред най-лошите в САЩ по процент на гражданите, страдащи от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, показва анализ на CDC. Приблизително 39% от жителите на града имат високо кръвно налягане, 36% са със затлъстяване и около 15% са с диабет. В национален мащаб средните стойности са -  32% с високо кръвно налягане, 31% със затлъстяване и 11% с диабет.

„Здравната ситуация в Луизиана и дълбокия ЮГ е по-тежка, отколкото в останалата част на страната. Това неизменно означава, че Югът ще бъде силно засегнат от епидемията“, казва Гий.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ