Добрата новина

Напред, Капитане!

Напред, Капитане!

Преди месец The Guardian посвети голям материал на българския халф Стилиян Петров по повод плейофа за влизане във Висшата лига между бившия му тим „Астън Вила“ и „Дарби Каунти“.

Навършваха се 11 години от невероятния гол на нашето момче срещу същия съперник – с удар от центъра!

Петров беше капитан Вила, когато през март 2012 г. му бе поставена диагнозата остра левкемия.

В следващите години той не просто мина през битката с нея, а създаде The Stiliyan Petrov Foundation, помагаща на хора, които страдат от болестта.

Днес, на 5 юли, Стилиян навърши 40 години.

И, както сподели в интервюто си, се връща на мястото, на което принадлежи – като мениджър. 

Ето кратък откъс от материала на Стюард Джеймс за Стилиян в "Градиън": 

Страстта на Петров към футбола е забележителна. Той навършва 40 години през юли, но все още играе футбол два пъти седмично. Преди няколко години той игра с няколко аматьорски отбора и говори с голямо вълнение за тези мачове, но иска много повече от футбола. „Бих искал да бъда мениджър“, казва той.

Тази идея е в главата на Петров от дълго време. В края на 2015 г. той разговаря със съпругата си Паулина и изготвя план за действие. В момента завършва треньорски курсове и очаква лиценз от УЕФА, с който ще може да води професионални отбори. Вече е кандидатствал за няколко позиции и добавя още една интересна история за ситуацията, в която се намира:

„Наскоро бях на голямо благотворително събитие и споменах, че се опитвам да се върна във футбола. Някой каза: „Мислите ли, че не биха ви назначили, заради историята ви с рака?“ 

Оказа се, че не бях мислил за това и попитах защо това трябва да е бариера. И ми отговориха: „За да ви предпазят от напрежението и въобще всичко в тази работа?“ 

Това, което аз мисля обаче е, че всички биха били доволни да имат около себе си някой с толкова силна психика.“, казва Стилиян.

 Снимки: Gulliver/Getty Images