Добрата новина

Покоряване на Скрития връх

Българският алпинист Атанас Скатов се е изкачил на връх Гашербрум I в ранните часове на 12 юли, съобщават от екипа му на Facebook страницата Atanas Skatov Sportist.

Това е вторият осемхилядник, който Скатов покорява тази година, след успешното му изкачване на третия по височина връх на планетата - Канчендзьонга (8586 м) - на 15 май.

Атаката на върха е започнала на 11 юли в 15.27 ч българско време и е продължила 15 часа. В 06.34 ч. на 12 юли Скатов е получено съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст “ На върха съм !”, отбелязващо достигането му на върха.

Към настоящия момент алпинистът слиза надолу към лагер 1 за почивка. От това дали ще успее да си почине достатъчно и какви ще са метеорологичните условия в следващите дни ще зависи дали ще предприеме изкачване на връх Гашербрум II или ще слезе до базов лагер, съобщават още от екипа му.

Атанас Скатов е изкачил още Еверест, Манаслу, Аннапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ойо (където е първото му самостоятелно изкачване без да използва допълнително кислород).

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ