Антония Спасова, „Еко Партнърс“: Изграждаме система за „интелигентно разделно събиране“

Антония Спасова, „Еко Партнърс“: Изграждаме система за „интелигентно разделно събиране“

Антония Спасова, „Еко Партнърс“: Изграждаме система за „интелигентно разделно събиране“

Компанията разработва и софтуер за индивидуално отчитане на предадения отпадък

- Г-жо Спасова, работите вече 5 години на българския пазар, каква е равносметката ви за това време?

- За тези пет години „Еко Партнърс“ порасна. Това е краткият отговор. За тези години ние изградихме един чудесен, млад и амбициозен екип, който приема работата си за своя мисия. Това е най-голямата ни гордост, защото хората са тези, които правят едно начинание успешно. Затова на първо място искам да благодаря отново на всички колеги, защото те ме зареждат с оптимизъм и вяра, че всичко може да се случва по различен начин, когато има желание и воля за това.

Щастлива съм, че равносметката ме кара да се гордея с всичко постигнато. През тези пет години ние успяхме да привлечем много съмишленици както от бизнеса, така и от общините. Изградихме системи за разделно събиране в над 18 общини. Стараем се непрекъснато да създаваме добавена стойност от работата си. Инвестираме ресурсите си в иновативни проекти, чиято основна цел е да подобрят условията за разделно събиране. Търсим непрекъснато улеснения за хората, залагаме на информацията и пряката комуникация с тях.

- Изградили сте партньорски отношения с повече от 18 общини. Какви услуги им предлагате?

- Политиката на компанията е насочена към иновации и дигитализиране на процесите. Затова работим за внедряването на конкретни решения, които да подобрят условията за гражданите. Тук мога да дам само отделни примери, но като цяло всеки един наш проект се стараем да е единствен по рода си и да прокарваме пътеки. Такъв пример е изграждането на система за т.нар. „интелигентно разделно събиране“. Системата ще дигитализира процесите и ще ни позволи да следим непрекъснато в реално време нивото на запълненост на контейнерите, местоположението им, температурата в тях, както и кога има налично преместване, вдигане, изпразване, което позволява и да се противодейства значително по-ефективно на опитите за вандализъм.

След определен период от време и набиране на достатъчна база данни в системата ще имаме широки възможности за промяна на маршрутите за обслужване на контейнерите, което ще намали до минимум „празните“ курсове. Очакваме това да ни спести финансови средства, технически и човешки ресурси, да минимизира неприятните гледки и затрудненията за жителите от препълнени контейнери и излишния трафик, който обслужването на съдовете създава. Не на последно място ще спомогне за намаляването на вредни емисии във въздуха. Ако плановете ни се оправдаят и системата функционира по начина, който очакваме, ще разширим приложението ѝ и ще я въведем поетапно и в останалите общини, обслужвани от нас. 

Разработваме съвместно с Община Велико Търново проект за създаване на пунктове за разделно събиране. Бъдещият софтуер ще отчита количе­ство предадени отпадъци от всяко домакинство, което ще получи и магнитна карта. При достигане на определени нива общината ще възстановява  част от платената такса смет.

- Съвсем скоро пуснахте първото по рода си в България онлайн приложение, което да подпомага хората при разделното събиране на отпадъци. Как работи?

- Изключително сме горди и с тази своя разработка. Все още се вълнуваме много, защото приложението е официално достъпно от две седмици и за нас е истинско удоволствие да наблюдаваме какъв огромен интерес предизвика то, което ясно показва, че хората са били жадни за информация. Работим в много тесен контакт с гражданите и за нас не е трудно да усетим къде са насочени техните нужди. И знаехме, че това приложение ще предизвика интерес, но резултатите засега дори надминават очакванията ни.

С Eco Partners App ние даваме информация за различните видове опаковки, как и къде е правилно те да бъдат изхвърлени. И при това я даваме по интересен иновативен начин – при сканиране на баркода на опаковката. В приложението потребителят може да види на карта всички наши жълти и зелени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки в нашите общини и да намери най-близките до него такива. Така по един достъпен и увлекателен начин всеки потребител ще разполага със знанието за правилно разделно събиране на отпадъците. В приложението може и много бързо и лесно да ни подавате сигнали, свързани с нашите контейнери.

При сканиране на баркода върху която и да е опаковка в приложението потребителят получава информация относно материала на дадената опаковка, съответно и може ли тя да бъде изхвърлена в някой от цветните контейнери и в кой точно. Приложението си служи с локацията на устройството, за да изчисли къде може да бъде открит най-близкият контейнер на „Еко Партнърс“. За всеки потребител е достъпен и кратък образователен гайд.

В момента върви маркетингова кампания, с която ангажираме хората, защото вярваме, че личният принос към нещо те прави и по-съпричастен към него. Затова призовахме хората да ни помагат с набирането на база данни с баркодове на опаковки, за което ние раздаваме награди. За по-малко от две седмици по този начин набрахме почти 20 хил. баркода.

- Работите ли с търговски обекти? С какво можете да им бъдете полезни?

- Работим с търговски обекти дотолкова, доколкото част от дейността ни е да търсим решения за разделно събиране на отпадъци при източника. Преди година разработихме и патентовахме машина специално за заведенията, с която събираме и осигуряваме рециклирането на техните стъклени бутилки. За година в период на пандемия обхванахме над 90 заведения. В момента мислим и разработки за други видове отпадъци. Част от корпоративната ви култура е да подпомагате информационни кампании за екологичен начин на живот.

- Каква е тенденцията сред културата на българските потребители в разделното изхвърляне на отпадъци?

- Информацията е огромна сила. Вярваме, че колкото повече отговори на въпросите си получават хората, колкото повече информация им предоставяме, толкова повече се приближаваме към Европа. Бавно и трудно нещата все пак се променят към по-добро. И нашата работа е този процес да продължава. 

Петър Геров 

Интервюто е публикувано в новия брой на сп. "Мениджър", който е на пазара

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ