Черният петък ще доведе до рекорден ръст на въглеродните емисии

Черният петък ще доведе до рекорден ръст на въглеродните емисии

Черният петък ще доведе до рекорден ръст на въглеродните емисии

Доставките на покупки, направени на традиционния пазарен ден Черен петък тази година, ще доведат до рекордно количество въглеродни емисии, предаде money.co.uk.

Призивите  за социално дистанциране поради вируса доведоха до невиждани ръстове в онлайн търговията и съответно до значителен ръст в бизнеса с доставки тази година. Освен това в най-натоварените дни доставчиците се очаква да наемат временно допълнително персонал, който ще работи с лични превозни средства,  а те обикновено са по-малко ефективни от професионалните такива. Средно за Европа онлайн покупките, доставени през пощата се увеличиха с 18% през лятото в сравнение с февруари, но в страни с по-ниска базова стойност като България ръстът бе цели 50%.

Около 85% от потребителите във Великобритания са заявили намерение да пазаруват по време на Черния петък. Едва 10% от тях обаче се замислят какъв ще е ефектът от тяхното потребление върху природата и атмосферата. Черният петък обикновено се счита за начало на голямото коледно пазаруване и се провежда последната седмица  от ноември.

Според Грег Марсден, професор от Университета в Лийдс, несъмнено големият брой доставки ще има негативен ефект върху околната среда. Но точно с колко е трудно да се пресметне, тъй като много от доставките са на кратки разстояния в рамките на един квартал.

Анализът също така показва, че въпреки очакваните забавяния и затруднения в доставките 21% от потребителите разходите за доставяне на поръчката да бъдат по-евтини тази година, 55% очакват същите цени, а само 3% - поскъпване на услугата. Останалите 21% от потребителите не се интересуват от този разход когато пазаруват онлайн.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ