Франция е ударена от рекорден брой светкавици през май

Франция е ударена от рекорден брой светкавици през май

Франция е ударена от рекорден брой светкавици през май

През май във Франция са паднали рекорден брой мълнии – 182 796, откакто метеоролозите водят статистика на явлението от 2000 г. Броят им е двойно по-висок в сравнение с предишния рекорд, през май 2009, пише „Фигаро“.

Франция е засегната от началото на май от последователни гръмотевични бури и проливни дъждове и времето няма да се успокои преди 12 юни, прогнозират синоптиците.

Стихиите са взели най-малко две жертви – млад мъж и възрастна жена в различни райони на страната.

Броят на наводненията също се е увеличил през последните седмици. Заради това хиляди домове са останали без електричество. Щетите за земеделците и животновъдите още се оценяват.

Метеорологичната ситуация се определя от няколко седмици от мощен антициклон над Скандинавия. Големите градове като Осло и Стокхолм счупиха рекордите по горещини през април и май. Нормалните за сезона атмосферни депресии, които се формират между Исландия и Гренландия, този път са се насочили на юг, между Атлантическото крайбрежие и Испания. Там се сблъскват с топлите и влажни атмосферни слоеве от Северна Африка.

Учен откри наскоро връзка между затоплянето на климата и забавянето с 10% на скоростта на тропическите циклони през последните 70 години. Изследването бе публикувано в специализираното издание „Нейчър“. Забавянето на скоростта циклоните увеличава количествата на валежите и бурите в крайбрежните райони.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ