Инженери намериха нов начин да борят газовете от дизеловите автомобили

Инженери намериха нов начин да борят газовете от дизеловите автомобили

Инженери намериха нов начин да борят газовете от дизеловите автомобили

Индия е една от страните с най-замърсен въздух в света и нивата на смога често се повишават през задушните лета, когато пушещите дизелови генератори се използват, за да компенсират недостига на електроенергия, причинен от работата на климатиците и вентилаторите, съобщи Ройтерс.

Екип от индийски инженери откри как да улавя някои от изгорелите газове от генераторите и и да ги превърне в мастило, като по този начин не позволява на вредните емисии да навлизат в атмосферата. Индийските инженери твърдят, че са създали първото по рода си устройство, което улавя емисиите конкретно тези от дизеловите генератори - навременно изобретение за страна, в която се намират 14 от 15-те най-замърсени градове в света, по данни на Световната здравна организация.

"Нашата цел е да намалим нивата на замърсяване с много голям процент в много кратък период от време", твърди Арпит Дхупар, един от тримата инженери, които са разработили технологията, която сега се използва в Гургаон, сателитен град на столицата Ню Делхи.

Тяхното устройство се прикрепя към генераторите, за да улавя над 90 процента от саждите от охладените дизелови ауспуси. След това материалът може да бъде продаден на производителите на мастило.

Компанията на инженерите Chakr Innovation, е инсталирала 53 устройства в държавните фирми и офиси, както и при предприемачите на недвижими имоти, каза Дхупар. По този начин се запазват 1,500 милиарда литра въздух от замърсяване. Събрани са над 500 килограма сажди, които се използват за създаването на над 20 000 литра мастило, добавя той.

Chakr Innovation не е първата стартъп компания, която вижда възможност да печели пари от газове, изпускани от дизеловите автомобили. Конкурентна компания Graviky Labs, която се намира в южния град Бангалор, използва подобна технология, за да превърне газове от дизеловите автомобили в мастило.

Около 1,1 милиона души умират всяка година в резултат от замърсяването в Индия, според проучване от 2015 година на Американския институт за факторите, които влияят на здравето. Това е една четвърт от общия брой на смъртните случаи от замърсяване на околната среда по света.

Източник: БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ